4 Ekim 2024 Cuma

HDK Sağlık Meclisi: Hapishaneler boşaltılmalıdır

HDK Sağlık Meclisi, pandemi sürecinde hak ihlallerinin derinleştiğine dikkat çekti. Hapishanelerde süren açlık grevlerine ilişkin Adalet Bakanlığı tarafından bir açıklama yapılmadığı belirtilen açıklamada, hukuk ilkelerine uygun hareket edilmesi istendi. 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Sağlık Meclisi, Covid-19 pandemisi ile derinleşen çoklu krizin yükünün emekçilere, yoksullara, göçmenlere fatura edildiğini; tutsakların yaşam koşullarının daha dezavantajlı bir duruma gerilediğini, antidemokratik uygulamaların ve hak ihlallerinin olağanlaştırılmaya çalışıldığını kaydetti. 

Tutsakların hapishanelerde artan hak ihlallerinin ve başta İmralı olmak üzere tecrit politikasının sona ermesi için süren açlık grevine dair henüz Adalet Bakanlığı tarafından bir açıklama yapılmadığı belirtilen açıklamada, "Salgın sürecinde uzun sürecek bir açlık grevi; kişilerde bazı ağır sağlık sorunları yanında, bağışıklık sisteminin zayıflaması ile COVİD-19 hastalığı için de ciddi bir risk olacaktır. Devlet mahpusların sağlığından sorumludur ve buna kayıtsız kalamaz. Geçmiş dönemlerdeki tecrübelerden yola çıkarak, önlenebilecekken kalıcı hasarlar ve can kayıplarının olmaması için Adalet Bakanlığı açlık grevcilerinin taleplerine duyarlı yaklaşmalı ve hızla diyalog zeminini oluşturmalıdır. Bir protesto biçimi ve eylemi olarak açlık grevleri evrensel hukuk, etik normlar ve bildirgeler doğrultusunda değerlendirilmelidir" denildi. 

Açıklama, şöyle devam etti: "Tutsakların talepleri haklıdır, cezaevlerinde insanlık onurunu zedeleyen uygulamalar ve hak ihlalleri derhal sonlandırılmalı, tecrit kalkmalıdır. Yaşanacak can kayıpları ve toplumsal travmadan iktidar ve Adalet Bakanlığı sorumludur. Ayrımcı ve onur kırıcı tutumlara son verilmeli hukuka aykırı fiiller gerçekleştiren kamu görevlileri hakkında etkin soruşturma başlatılmalıdır. Anayasa ve yasalarda yer alan haklar tüm mahpuslara eşit uygulanmalıdır. Başta salgından etkilenme olasılığı yüksek olan risk grubu olarak tanımlanan 60 yaş üstü bireyler, kronik hastalıkları nedeniyle ilaç kullanan ve bağışıklık yetmezliği olanlar olmak üzere, İfade ve örgütlenme özgürlüğünü kullandıkları için cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlüler şartsız bir şekilde serbest bırakılmalıdır.  Hüküm verilmemiş tutuklular adli kontrol mekanizması uygulanarak serbest bırakılmalı, cezaevleri boşaltılmalıdır. Hukuksuz bir şekilde uygulanan gözaltı ve tutuklamalara son verilmelidir."