22 Eylül 2024 Pazar

HDK Sağlık Kurultayı sonuç bildirgesi açıklandı

HDK Sağlık Kurultayı sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede, kapitalizmin sermayenin ve devletin ihtiyaçları için toplumsal ve doğa kırımı gerçekleştirdiği belirtildi.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK), "Kapitalizmin Kentlerine Alternatifimiz Var" şiarıyla düzenlediği 1. Sağlık Kurultayı'nın sonuç bilidrgesini açıkladı.
 
8-9 Aralık 2018 tarihinde İstanbul'da yapılan Kurultay'a İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Samsun, Denizli, Mersin, Çanakkale, Tekirdağ, Şırnak, Diyarbakır, Urfa, Antep ve Bursa illerinden 100'ü aşkın sağlık emekçisi katılmıştı.
 
Kurultay'da Genel Sağlık Meclisi için adaylığını açıklayan 33 kişinin oy birliği ile üyeliğinin belirlendiği ifade edildi.
 
BİREYİN DEĞİL TOPLUMUN SAĞLIĞI
 
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) sağlık tanımında toplumun sağlığı yerine bireyin sağlığının  hedeflendiği belirtilen bildirgede, "Oysa, toplumun ve onu oluşturanların sağlıklı olma hali tek başına sağlık hizmetleri ile sağlanamamaktadır. Sağlıklı olmak için gerekli olan öğelere olan gereksinimin karşılanıyor olması bunun için birinci önceliktir. Bu nedenle, gerçek anlamda sağlıklı olma-sağlıklılık, eşitlikçi üretim tarzını ve toplumsal yaşantıyı zorunlu kılmaktadır" denildi.
 
Doğanın varlığının ve durumunun insanın varlığı için belirleyiciliği ile toplumsal ilişkilerde erkek egemen sistemin aşılmasının gerekliliğine de vurgu yapılan bildirgede, "Toplumsal yaşantının bir parçası olarak, sağlıklı olma durumunun içeriği de dinamiktir. Bu nedenle sağlık, tanım-statik bir durum olarak ele alınmak yerine dinamik içeriğini de yansıtabilecek bir kavram olarak ele alınmalıdır" denilerek sağlıklılık için barış ve özgürlüğün de gerekli olduğu kaydedildi.
 
"Sağlığın sosyal belirleyicilerinde sağlığımızı etkileyen temel unsur olan mevcut üretim ilişkileri, üretim ilişkileri içindeki pozisyonumuz olan sınıf, eşitlik, barış gibi faktörler yer almamaktadır" denilerek DSÖ'nün gıda güvenliği, konut, yoksulluk, işsizlik,  güvence, istihdam gibi faktörlerlerin sağlıklılıkta kolaylaştırıcı faktörlerden olduğu belirtildi.
 
WHO SAĞLIĞA ÇÖZÜM BULMUYOR
 
WHO'nun sağlıksızlığa çözüm bulma yaklaşımının çözümsüzlük olduğu ifade edilen sonuç bildirgesinde, "Böylesi bir yaklaşımla hâkim üretim tarzı olan kapitalizmi ve ona bağlı ortaya çıkan, sömürü, tahakküm ve eşitsizlikler görünmez kılınmak istenmektedir" denildi. 
 
Sonuç bildirgesinin öne çıkan başlıkları şöyle:
 
"Gündelik pratiklerimizi başta emek süreci olmak üzere dönüştürmeye çalışmamız, buraları bizim ürettiğimiz değerlerin yaşama geçirme alanına dönüştürmemiz gerekir. Çalışma hayatındaki sorunların nedenlerinin sömürü ve tahakküm ilişkilerinde aranması önemlidir. Bu sağlıksızlık açısında da önemli başlıklardandır.
 
KAPİTALİZM DOĞA VE KENTLERİ YOK EDİYOR
 
"Kapitalizmle birlikte (sanayileşme ile) kent artık temel hegemonya mekanına dönüşmüş ve var olan denge önemli oranda bozulmuştur. Söz konusu gelişme ile artık kentler egemenler açısından üretimin, sömürünün, iktidarın, devletin, sermayenin ve erilliğin mekanları haline getirilmiş, aynı zamanda yaşamın ve doğanın da yok edilişinin aracı olarak kurgulanmıştır. İnsanlık tarihide alternatifleri de yaşanmış olmakla birlikte, kapitalizmde, geçmişten bugüne tarihsel bir belleği ifade eden kent(ler), sermayenin ve devletin ihtiyaçları için toplumun biçimlendirilmesinin aracı olarak, içeriği ile de tam bir toplumsal ve doğa kırımının gerçekleştirildiği alanlara dönüştürülmüş durumdadır.
 
"İnsanı ve doğayı yok sayarak kurgulanan kapitalizmin kentlerine alternatifimiz için-öncelikle ne olmaması konusunda yapılan eleştirilerle önemli bir birikim sağlamış durumdayız. Kurmayı hedeflediğimiz kentler, doğa ile uyumlu, sömürü ve iktidar ağlarını dağıtan, patriarkanın aşıldığı, toplumsallığı geliştiren özellikleri taşıyacak biçimde yapılandırılmalıdır."