19 Eylül 2024 Perşembe

HDK Eşsözcüsü Hamzaoğlu annesinin cenazesinde

HDK Eşsözcüsü Onur Hamzaoğlu yaşamını yitiren annesi Saliha Hamzaoğlu'nun cenaze törenine katıldı. Törende gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hamzaoğlu, "Çocuklar ölmesin dediği için annesiyle beraber Deran bebeğin tutuklandığı bir ülkede neler diyebilirim ki" dedi.
Sincan 2 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, özel izinle önceki gün yaşamını yitiren annesi Saliha Hamzaoğlu'nun cenaze törenine katıldı.
 
Sabah saatlerinde 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi morgundan alınan cenaze, İzmir'in Konak ilçesine bağlı Güzelyalı semti Çankaya mahallesindeki Hacı Ahmet Tatari Camii'ne getirildi. 
 
Cenaze törenine HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP milletvekilleri Sibel Yiğitalp, Ali Atalan, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve TTB Merkez Konsey Başkanı Raşit Tükel'in yanı sıra siyasi parti, meslek örgütü, demokratik kitle örgütü temsilcileri, "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı barış bildirisine imza attıkları için ihraç edilen akademisyenler katıldı.
 
'DERAN BEBEĞİN TUTUKLANDIĞI BİR ÜLKEDE NELER DİYEBİLİRİM?'
 
Hamzaoğlu, annesinin cenazesine cezaevi jandarmaları arasında HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ile beraber geldi. Taziyeleri kabul eden Hamzaoğlu, bu sırada annesinin tabutu başına geçerek bir süre bekledi. Ardından taziyeleri kabul etmeye devam eden Hamzaoğlu, gazetecilerin sorusu üzerine, "Çocuklar ölmesin dediği için annesiyle beraber Deran bebeğin tutuklandığı bir ülkede neler diyebilirim ki" dedi. Bu sırada jandarma, Hamzaoğlu'nun açıklamasını bölerek programı yarıda kesmekle tehdit etti.
 
Cenaze namazı öncesi konuşan Akın Birdal, Hamzaoğlu'nun engellenmesinin insan haklarına aykırı olduğunu söyledi.
 
TEMELLİ: HAMZAOĞLU'NUN YAŞADIKLARI ŞİDDETTİR
 
Törende konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de "Cenaze töreninde silahla jandarmalar var. Cenaze töreninde taziyelerin silahlar gölgesinde kabul edildiği fotoğraf gerçekten acı bir fotoğraf. Annesinin yaşamını yitireceğinin belli olmasına rağmen Sayın Hamzaoğlu'nun annesini görmesine izin verilmedi" dedi. Temelli, Hamzaoğlu'nun yaşadıklarının şiddet olduğunu belirtirken, "Hukuk garabeti aynı devlet aklıyla aynı yöntemle şiddete devam ediyor. Bu da bir şiddettir. Her türlü şiddeti uyguluyorlar. Bütün yaşamını insan sağlığı halk sağlığı için adamış birinin yaşadıkları kabul edilebilecek şeyler değildir" diye konuştu.
 
AÇIKLAMA YAPMAMASI İÇİN UYARILDI
 
Kılınan cenaze namazının ardından anne Hamzaoğlu'nun cenazesi defnedileceği Urla ilçesindeki Zeytinalan Mezarlığı'na getirildi. Burada cenaze toprağa verilmesinin ardından Hamzaoğlu, cenazeye katılanlarla vedalaştı.
 
Hamzaoğlu'nun vedalaşması sırasında jandarma amiri kendisine açıklama yapmaması konusunda uyarıda bulundu. Vedalaşmanın ardından Hamzaoğlu, jandarma eşliğinde yeniden cezaevine götürüldü.