6 Ekim 2024 Pazar

HDK: Bütün 'kırım'lardan kurtulana dek…

18 Nisan 1915 Süryani ve 24 Nisan 1915 Ermeni soykırımının yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yapan HDK, soykırımda yaşamını yitirenleri andı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu, 18 Nisan 1915 Süryani soykırımı (Sayfo) ve 24 Nisan 1915 Ermeni soykırımının (Medz Yeghern) yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Ermeni ve Süryani halklarının maruz kaldığı soykırım suçu işlenmeye devam ediliyor. 20. yüzyılın başında yapılan kırımlarda milyonlarca Ermeni ve Süryani öldürüldü, kendi yurtlarından koparılarak Deyr ez Zor'a, Halep'e en vahşi yöntemlerle tehcir edildi. Yeryüzünün her yerine nar tanesi gibi dağılanlar yüz yıldır yurt özlemi ile yaşadı, yaşıyor. Evleri, yurtları, okulları, kiliseleri yağmalandı, tarumar edildi, edilmeye devam ediliyor" denildi.

Mübadeleyle Rumların topraklarından koparılması ve bütün halkların asimilasyonundan Varlık Vergisi'ne, Kürt katliamlarına, 6-7 Eylül pogromuna, Maraş, Çorum, Sivas katliamlarından Hrant Dink'in katledilmesine, IŞİD çeteleriyle işbirliğine kadar süregelen bir çizgi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Halkların Demokratik Kongresi olarak Ermeni ve Süryani soykırımının inkârına son verilmesi, soykırım mağdurlarının vatandaşlık haklarının iade edilmesi, gasp edilmiş, el koyulmuş bütün maddi zenginliklerinin iade ya da tazmin edilmesi, soykırımın inkârının nefret suçu sayılması, soykırım faillerinin ideolojilerinin teşhir edilmesi, tüm izlerinin yaşamımızdan silinmesi için mücadeleye devam edeceğimizi bir kez daha yineliyoruz" diye belirtildi.