19 Eylül 2024 Perşembe

HDK Avrupa Eş Sözcüleri: Çaresiz değiliz, gücümüzün farkına varalım

HDK Avrupa Eş Sözcüleri Asiye Güden ve Demir Çelik, AKP-MHP faşist ittifakının yönetememe krizine çözüm bulmak için seçim kararı aldığını belirtti, "Kendi gücümüze güvenirsek, tek adam diktatörlüğüne son verebiliriz. Bunun için Avrupa?daki Türkiye ve Kürdistanlılara da büyük bir sorumluluk düşüyor" dedi.
HDK Avrupa Eş Sözcüleri Asiye Güden ve Demir Çelik, 24 Haziran seçim sürecinde Avrupa’da yürütülecek çalışmalara ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu. 
 
HDK Avrupa Eş Sözcüsü Asiye Güden, Saray’ın yönetememe krizine dikkat çekti, “AKP’nin oy oranının düşüşü, erken seçimi diktatörlük için kaçınılmaz hale getirmiştir” dedi. Erdoğan diktatörlüğünün “OHAL ortamında durumu çıplak zorla sürdürmeye kararlı olduğu” yorumunu yapan Güden, “Irkçılık ve şovenizm ile zehirlenen kitleler ancak iktidarın yanında olursa zarar görmeyeceği fikri aşılanmaktadır” diye belirtti. 
 
Savaş, sömürü ve yoksulluğa karşı mücadelenin örgütlenmesi için en elverişli zemin ve zamandan geçildiğine dikkat HDK Avrupa Eş Sözcüsü Güden, şunları belirtti: “Ezilen milyonlarca insan yaşadıkları acı ve yoksulluktan çıkış ve kurtuluş yolu aramaktadır. Ezenlere karşı içten içe biriken öfke bugün 24 Haziran’da gerçekleşecek seçimle bir yol arayışına girmiş olacaktır. Kaçınılmaz olarak gelip dayanacağımız nokta antifaşist birleşik mücadele zeminidir. Seçimlere doğru giderken birleşik mücadele ve antifaşist cepheleşme konusunda atılacak her adım geleceği kazanmayı yakınlaştıracaktır.”
 
Avrupa’da yaşayan Türkiyeli ve Kürdistanlılar arasında politik İslamcı faşist rejime karşı özgürlük cephesinin genişletilmesinin faşist cephenin kutuplaştırma hesaplarını bozacak en önemli araç olduğunu belirten Güden,  “Seçim çalışmalarının Avrupa ayağında kendi özgün faaliyetlerinin örgütlenmesi önemlidir” dedi.  
 
Güden, şunları söyledi: “Tüm ülkelerde kent kent, ev ev yürütülecek seçim çalışmaları faşist diktatörlüğe karşı demokrasi, barış ve özgürlük düşüncesinin geliştirildiği mekânlara dönüşmelidir. Tüm ezilenlerde çaresiz olmadıkları fikri ve duygusu geliştirildikçe iradelerine sahip çıkacakları açıktır. Bunun yanında Avrupa Seçim Koordinasyonunun en geniş antifaşist, birleşik bir mücadele aracı olarak işlevlendirilmesi başarının önemli anahtarlarından biridir. Bu sorumluluk faşizme ve diktatörlüğe HAYIR diyen hepimizin omuzlarındadır.”
 
‘DEMOKRATİK YAŞAMI BİRLİKTE KURACAĞIZ’
 
HDK Eş Sözcüsü Demir Çelik, 24 Haziran seçimleri ile AKP-MHP iktidarının “tek adam diktatörlüğü”ne meşruiyet kazandırmayı amaçladıklarını belirtti. Kürt siyasal hareketi ile demokrasi, emek ve özgürlük mücadelesi veren güçlerin dişe diş mücadelelerle elde ettikleri tüm kazanımlara iktidarın el koyduğuna dikkat çeken Çelik, iktidarın hem kaybettiği meşruiyeti kazanmak hem de faşist rejimini kurumsallaştırmak için 24 Haziran’da seçim kararı aldığının altını çizdi.
 
Bu nedenle 24 Haziran seçiminin önemli olduğunu belirten Çelik, halkların geleceğinin söz konusu olduğunu belirtti. HDK Eş Sözcüsü Demir Çelik şöyle konuştu: 
“Sıradan seçimi aşan amaç ve dinamikleri ile yüz yılımızı dizayn etmek isteyenlere inat zaman kaybetmeden tüm antifaşist toplum kesimlerinin yan yana gelmesi, gelecekleri için söz ve karar sahibi olmaları gerekmektedir. HDK-A olarak demokrasi, emek ve özgürlük savunucularını, hak, adalet ve özgür gelecek arayışçılarını yan yana olmaya, birlikte mücadele çağırıyoruz. 24 Haziran seçiminde işi şansa bırakmadan faşizmi yenmek, özgür ve demokratik yaşamımızı birlikte kurmak durumundayız.”
 
Avrupa’da oy kullanmanın 7 Haziran’da başlayacağını hatırlatan Çelik, Türkiyeli ve Kürdistanlı tüm devrimci ve demokratların kurulan kurul ve komitelerde yer alması çağrısını yaptı. Türkiye’deki OHAL koşullarına dikkat çeken Çelik, Avrupa’daki demokrasi güçlerine de büyük sorumluluk düştüğünü belirtti.  
 
HDK Avrupa Eş Sözcüsü Demir Çelik, “Biz üzerimize düşenleri yapmaya başladığımızda işimizin daha kolay olacağını da görmüş olmakla kalmayacağız, her diktatör gibi Erdoğan diktatörünü de tarihin çöp sepetine atmış olacağız” dedi.