20 Eylül 2024 Cuma

Hayvanlara karşı işlenen suçlarda cezaların artırılması istendi

Hayvan hakları savunucuları, son olarak Sapanca'da köpek yavrusuna uygulanan vahşetle gündeme gelen hayvanlara yönelik suçlara dikkat çekmek için Türkiye'nin bir çok yerinde eylem yaptı. İstanbul'daki eylemin adresi Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'ydi. Hayvanlara yönelik şiddetin artmasına tepki gösteren hayvan hakları savunucuları Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde eylem yaptı. Cezaların artırılması ve uygulanmasını isteyen hayvanseverler, "Katil toplum istemiyoruz" sloganı attı.

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Yasemin Babayiğit, “Yavru köpeğin katledilmesiyle Hayvan Koruma Kanunu’na ilişkin değişiklik çalışmaları tekrar gündeme gelmiştir. Taslak mecliste bekleyen haliyle kabul edilebilir değildir. Hayvan hakları alanında ihtiyaç duyulan önlemlerden yoksundur ve hayvan hakları alanında uzmanlardan oluşturulacak yeni bir komisyon tarafından sıfırdan ele alınmalıdır. Avrupa’da olduğu gibi hayvanlara kanunun hukuki statü tanınmalı, mal değil can kabul edilmelidir. Türkiye’de fayton işkencesi sonlandırılmalıdır. Canlı hayvan dövüşü yasaklanmalıdır. Hayvanlara karşı işlenecek suçlar caydırıcı ve önleyici olmalıdır” diye konuştu. Ardından İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi avukatları Sakarya’da ayağı kesilen köpeğin ölümüyle ilgili gerçek faillerin bulunulması için savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

CHP Milletvekili Gürsel Tekin yaptığı konuşmada "Azgelişmiş ülkelerde ciddi soruna dönüştü, dün olduğu gibi yarın da devam edecek. Cumhuriyet Halk Partisi olarak defalarca kanun tekliflerimiz var. Bunları yok sayabilir. Sayın Erdoğan'ın elinde şu anda kanun yapma yetkisi var. Hemen rahatlıkla bu meseleyi çözebilecek durumdayken neden ötelendi onu anlamakta zorluk çekiyoruz" dedi.

İLK İŞİMİZ HAYVAN HAKLARI YASASI

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise "Bu seçimden önce bütün siyasi partiler bakımından duyarlılık oluştuğunu belirterek "İnsan hakları konusunda uzlaşamadık ama hayvan hakları konusunda bir uzlaşı sağladık. Eğer buradan başlarsa parlamento meclis, en doğru işi yapacak, doğru adımı atabileceğiz. Buradan CHP adına sesleniyorum. Her teklife açığız. İlk işimiz hayvan hakları konusunda doğru bir yasayı çıkarmaktır" diye belirtti.

Bana Göz Kulak Ol Duyarlı Yaşam Derneği adına açıklama yapan oyuncu Özge Özder "Toplumumuzda vicdan sahibi olan tüm insanlar gibi savunmasız tüm dostlarımız için ülkemizde artık gerçekten işleyen bir adalet sistemi istiyoruz. Ülkemizde hayvanlara yönelik şiddet ve eziyet görüntüleri artık o kadar çığrından çıktı ki değil hayvan sever olmak, sadece vicdan sahibi olmak bile toplumumuzunisyan etmesine yetti.

Adliye önünde bir araya gelen çok sayıda kişi şiddete uğramış hayvanların resimlerini taşıyarak protesto eylemi yaptı. Yapılan açıklamada "Seçimlere yaklaştığımız şu dönemde siyasilerin ağzından çıkan tüm sözlerin üstünde olumlu olumsuz bir çok etkileri olacaktır. Bu anlamda yasaların değişeceğine, faytonların kalkacağına yönelik sözler elbette tarifsiz bir sevinçle karşılıyoruz. Çünkü yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz.

Aciliyetle ek bir madde ile hayvana şiddete hapis cezası çıkarmanın yasa koyucuların gücü dahilinde olduğunu düşünmekteyiz. Daha neyi beklediğimizi anlamakta güçlük çekiyoruz. Siyasilerin ülkemizin içinden geçtiği döneme özgü verdiği tüm sözlerin takipçisi olacağımızı yineliyor ve vicdan sahibi tüm insanları her ne olursa olsun adalete olan inançlarını kaybetmeden sakin olmaya ve can dostlarımız için bizlerle birlik olmaya davet ediyoruz" denildi.