19 Eylül 2024 Perşembe

Hayvan hakları savunucuları haykırdı: Hükümet istifa

Yaşatacağız Platformu'nun çağrısıyla Kadıköy'de yan yana gelen yüzlerce kişi, katliam yasasına karşı yerellerde örgütlenerek mücadeleyi sürdüreceklerini haykırdı.

Yaşatacağız Platformu'nun çağrısıyla Kadıköy rıhtımda yan yana gelen yüzlerce kişi, katliam yasasına, Ankara ve Niğde'de yaşanan katliamlara karşı sokakta mücadeleyi sürdüreceğini haykırdı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Çiçek Otlu ve Özgül Saki'nin de katıldığı eylemde, "Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, dostlarımızı vermiyoruz" pankartları açıldı.

Basın açıklamasını Merve Tosun ve Ersin Tek okudu.

AKP ve MHP'nin kapalı kapılar ardında, apar topar Meclis'ten geçirdiği katliam yasası yürürlüğe gireli 1 hafta olduğu belirtilen açıklamada, 1 haftada Niğde ve Altındağ'da köpeklerin toplu halde katledildiği kaydedildi.

Niğde ve Altındağ'dan yansıyan görüntülerin buzdağın görünen yüzünü oluşturduğu ifade edilen açıklamada, "Yarattığınız korku, düşmanlık ve nefret ortamında bile halkın yüzde 85'i katliam yasanızı reddediyor. Aldığınız talimatlarla istediğiniz kadar evcilik oynayın, el kaldırıp indirerek hayvanların katlini oylayın, yasa diye sokaktaki hayvanlara reva gördüğünüz, bizlere dayattığınız bu vahşetin hiçbir meşruluğu yok! Yasal olan her şey meşru değildir" denildi.

'HALKIN ÖFKESİ KATLİAMA İZİN VERMEYECEK'
Yasanın eninde sonunda geri çekileceği vurgulanan açıklama, şöyle devam etti: "Adına ne derseniz deyin, halk katliam peşinde olduğunuzu biliyor. İşkence edip ölüme terk ettiğiniz, boğduğunuz, parçaladığınız, canlı canlı gömdüğünüz hayvanların haberini alan halk, evde oturup olana biteni seyirci kalır sandıysanız çok yanılıyorsunuz! Kanlı ellerinizin gölgesinin düştüğü her bir hayvanın yanında; yaşam hakkını savunan halkı, direnişi, dayanışmayı bulacaksınız! Her teşebbüsünüzde büyüyen öfkemizi ensenizde hissedeceksiniz! Sizin öldürmeyi, nefreti, şiddeti, katliamı sevdiğinizi biliyoruz ama halkın öfkesi buna izin vermeyecek!"

'BİR ARADA HAREKET ETMEK ZORUNDAYIZ'
"Arkadaşlar, Niğde'de, Altındağ'da ortaya çıkan gerçekler, katliam yasasını uygulatmamak için bir arada hareket etmek zorunda olduğumuzun bir kanıtı. Maruz kaldığımız korkunç katliam görüntülerinin bizlere çaresiz hissetirmesine izin vermeyeceğiz, öfkemizi diri tutarak bu yasanın uygulanmasını durdurmak için var gücümüzle çabalayacağız" denilen açıklamada, bu vahşetin durdurulmak zorunda olduğu vurgulandı.

29 EYLÜL'DE MİTİNG DÜZENLENECEK
Açıklama, şöyle devam etti: "Bugün burada, yasaya karşı mücadele edenler olarak çatısı altında bir araya geldiğimiz Yaşatacağız! Platformu'nu ilan ediyoruz. Katliam yasasına karşı direnişi bugün itibarıyla daha da büyük bir birliğe dönüştürüyoruz. Yaşatacağız! Platformu altında bir yandan yasanın yürürlükten kaldırılması için ve yürürlükten kaldırılana kadar da bu kanlı yasayı uygulatmamak için kitlesel ve merkezi bir kampanya örgütleyeceğiz. Bir yandan da mahallelerdeki örgütlenmeleri destekleyeceğiz. Kararlıyız! AKP/MHP iktidarının Katliam Yasası yürürlükten kalkana kadar mücadeleden tek bir geri adım atmayacağız!"

Açıklamanın ardından, katliam yasasına karşı 29 Eylül'de kitlesel bir miting örgütleneceği duyurularak, herkese yerellerde örgütlenme çağrısı yapıldı.

Eylem boyunca, "AKP elini hayvanlardan çek", "AKP istifa", "Hükümet istifa", "Katil AKP", "Sokakları da, meydanları da, hayvanları da terk etmiyoruz", "Yasayı sokakta biz yazacağız", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, dostlarımızı vermiyoruz" sloganları atıldı.