20 Eylül 2024 Cuma

Hatimoğulları: Kadın düşmanı kayyumcu zihniyeti göndereceğiz

HEDEP Kadın Grubu toplantısında konuşan Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğulları, "Kazanımlarımızdan hiçbir zaman vazgeçmedik, asla vazgeçmeyeceğiz. Tam tersine yeni kazanımları eklemek için mücadelemizi daha fazla büyüteceğiz" ifadelerini kullandı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle Parlamento Kadın Grubu Toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, ülkede yaşanan sel felaketinde yaşamını yitirenler için baş sağlığı dileyerek sözlerine başladı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'ne işaret eden Hatimoğulları, 25 Kasım 1960'ta Mirabel Kardeşler'in Dominik Cumhuriyetinde Trujillo diktatörlüğüne karşı özgürlük mücadelesi verdikleri için işkenceyle katledildiğini hatırlattı.

'CEZASIZLIK POLİTİKALARI SONUCU KADINLAR HER GÜN KATLEDİLİYOR'
Mirabel Kardeşlerin miraslarını büyüterek ileriye taşıyacaklarını söyleyen Hatimoğulları, dünyanın dört bir yanında erkek egemenliğine boyun eğmeyen kadınları selamladı. Bir 25 Kasım'ı daha savaşların ve erkek devlet şiddetinin gölgesinde geçirdiklerini dile getiren Hatimoğulları, AKP iktidarının kadınları eve hapsetmek istediğini söyledi. Her gün en az bir kadının katledildiğini vurgulayan Hatimoğulları, bu cinayetlerin erkek egemen anlayışın, cezasızlık siyasetinin sonucunda yaşandığını ifade etti.

"Erkek yargı kadın katillerine haksız tahrik indirimi uyguladığı için, kadınları katleden erkekler elini kolunu sallayarak 3-5 sene sonra dışarı çıktığı için kadınlar her gün katledilmeye devam ediyor. AKP iktidarı ortaklarıyla beraber farklı cinsel yönelimlere sahip insanları nefret suçlarının hedefi haline getirdiği için onlar katlediliyor" diyen Hatimoğulları, kadın özgürlük mücadelesi başarıya ulaşana kadar "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganının sokaklarda yankılanmaya devam edeceğini kaydetti.

'DEVLETİN BÜTÇESİNDE KADININ ADI YOK'
Kadınların hem ülkede hem dünyada gittikçe yoksullaştığına işaret eden Hatimoğulları, "Kadınların yoksulluğuna merdiven altı işçilik, evde parça güvencesiz ve düşük ücretle çalışmak ekleniyor. Evde pişmeyen yemeğin hesabı bizden soruluyor. Oysa pişmeyen yemeğin hesabını sistemden soracaksınız" ifadelerini kullandı.

Pandemide ev işlerinin, depremde yaşamı yeniden inşa etmenin tüm yükünün kadınlara yüklendiğine dikkat çeken Hatimoğulları, "Devlet, depremzede kadınlara bir ayakkabı bile vermedi. Bir ayakkabı verecek gücü olmayan bu devlet depremin rantını kapmaya çalışıyor. Hayatın gerçekleri böyle iken Meclis'teki bütçede kadının adı yok, çocuğun adı yok. Bu bütçede farklı cinsel yönetimlere sahip insanlar yok, engelliler yok, engelli kadınlarsa hiç yok" dedi.

'EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Kadınların görünen ve görünmeyen ev emeğinin sömürüsüne son vermek için mücadele ettiklerinin altını çizen Hatimoğulları, erkek egemen sistemin kapitalizmle ortaklığına son vereceklerini söyledi. Hatimoğulları, şöyle devam etti: "Eşit işe eşit ücret mücadelemizi sürdüreceğiz ve bunu başaracağız. Kreş ve yaşlı bakım evlerini kuracağız. Kadın istihdamını sağlayacak kooperatiflerin önünü açacağız. Kış koşullarında depremzedelerin yaşadıkları sorunları çözüme kavuşturana dek bu sorunları dile getirmekten, gündem yapmaktan hiç geri durmayacağız. Bütçeden hakkımız olanı söke söke alacağız."

'İKTİDARIN SALDIRILARI TÜM KADINLARI ETKİLİYOR'
İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçen, nafaka hakkına göz diken iktidarın kadınları tamamen eve hapsetmek istediğine dikkat çeken Hatimoğulları, bu karanlık zihniyetle sonuna kadar mücadele edeceklerinin altını çizdi.

İktidarın kadın haklarına dönük saldırılarının tüm kadınları etkilediğinin altını çizen Hatimoğulları, HEDEP'e oy vermeyen kadınlara seslenerek, "Biz kadınları başörtümüzle, kılık kıyafetimizle, eteğimizin boyuyla ayrıştırmaya çalışıyorlar. Başörtümüz, eteğimizin boyu onların siyasi malzemesi değil. Siyasi malzeme olarak kullanmalarına asla izin vermeyeceğiz. Kadınları bölmek isteyenlere karşı daha güçlü bir dayanışmayı, başı açık ya da örtülü fark etmez, bütün kadınlar olarak ortaya koyacağız" dedi.

'KADINLAR SİYASETTE BELİRLEYİCİ OLMALI'
Kadınların özgürlükleri için bir araya gelmesi gerektiğini vurgulayan Hatimoğulları, kadınların siyasette daha belirleyici olması gerektiğini ifade etti. İktidarın eş başkanlık ve eşit temsiliyete göz diktiğini söyleyen Hatimoğulları, 50+1 tartışmalarına dikkat çekerek, "Erdoğan anayasayı canı istediğinde buruşturulacak kağıt, canı istediğinde oynanacak oyuncak zannediyor. 50+1'i sen getirdin. AKP iktidarı tek adam rejiminin inşa edilmesinin öncülüğünü yaptı. Onun şahsi öncülüğü senin şahsında cisimleşti. 50+1 bizim için erkek+erkek demektir. Bu 40+1'e de inse erkek+erkek demektir. HEDEP olarak bütün siyasi partilerin doğrudan temsil hakkını savunuyoruz. Demokratik bir sisteme ihtiyacımız var" dedi.

Kürt özgürlük mücadelesinin 40 yıldır devam ettiğini belirten Hatimoğulları, "Kürt halkı çözüm dedikçe bu iktidar ne yazık ki savaş dedi, çatışma dedi, tecrit ve asimilasyon dedi. İsrail de Filistin halkına aynısını yapıyor, fark eden hiçbir şey yok" dedi.

'BARIŞ MÜCADELESİNİ HEP BİRLİKTE ÖRGÜTLEYECEĞİZ'
Bugün ölüm yıl dönümü olan Uğur Kaymaz'ı anan Hatimoğulları, Kaymaz'ın mezarının tahrip edilmesine tepki göstererek, "Bütün bunlara rağmen Kürt anaları diyor ki; acımız çok büyük ama Kürtler onurlu bir barışa kavuşana dek mücadelemiz devam edecek. Biz Türkiyeli kadınlara; Türk, Kürt, Arap, Çerkes bütün halklardan kadınlara düşen en önemli görev, Barış Annelerinin uzattığı barış elini hep birlikte tutmak, barışı haykırmak, bunun mücadelesini vermektir. Sınırları aşan barış mücadelesini hep birlikte örgütlemeliyiz" dedi.

'KAYYUM SİSTEMİ KADIN ODAKLI YÖNETİM ANLAYIŞIMIZI YOK ETMEK İSTEDİ'
Yerinden ve yerelden demokrasiyi esas alarak kadın özgürlükçü yerel yönetimler anlayışını, eşit temsiliyet ve eş başkanlık modelini hayata geçirdiklerini söyleyen Hatimoğulları, kadınlar için çok önemli çalışmalara imza attıklarını anlattı. Belediyelerde yürüttükleri çalışmalara örnekler veren Hatimoğulları, "İşte biz belediyeleri böyle yönettik. Ama kayyumcu zihniyet, belediyelerimizin bu şekilde yönetilmesini engellemek için atanmış olan bir rejime dönüştü. Kayyum sistemi, açtığımız bu kadın kurumlarını ve oluşturduğumuz bu çözüm yöntemlerini yok etmeyi hedefledi" dedi.

Kayyum sisteminde yolsuzluk ve hizmetsizliğin boyutlarına işaret eden Hatimoğulları, yerel seçimlerde kadınlar olarak kayyumcu zihniyetten hesap soracaklarını söyledi. "Bizim olanı kesinlikle geri alacağız. Yok etmeye çalıştıklarının üzerine daha fazlasını ekleyerek belediyelerimizi yeniden inşa edeceğiz. Kadın düşmanı kayyumcu zihniyeti kesinlikle göndereceğiz. Kadın odaklı yerel yönetimlerin nasıl olacağını Türkiye'ye ve bütün dünyaya bir kez daha göstereceğiz" diyen Hatimoğulları, bu nedenle bu seçimlerde tüm kadınlara büyük görev ve sorumluluklar düştüğünün altını çizdi.

'KAZANIMLARIMIZDAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Bugünkü kazanımlara erişmek için binbir bedel verdiklerini söyleyen Hatimoğulları, şöyle devam etti: "Kazanımlarımızdan hiçbir zaman vazgeçmedik, asla vazgeçmeyeceğiz. Tam tersine yeni kazanımları eklemek için mücadelemizi daha fazla büyüteceğiz. '25 Kasım'da vazgeçmiyoruz, her yerdeyiz' şiarıyla Türkiye'nin ve Kürdistan'ın her yerinde olacağız kadınlarla beraber. İrademizi tanımayan, bizi eve hapsetmek isteyen erkek ittifakına karşı en geniş kadın ittifakının özgürlük ruhuyla karşılık vereceğiz."