19 Eylül 2024 Perşembe

Hatimoğulları Iğdır'da tarım işçileri ve berivanlarla buluştu

Iğdır'da tarım işçileri ve berivanlarla yan yana gelen DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Bugün bu ülkede çok derin bir yoksulluk var. Ne çiftçi kazanıyor ne de emekçi kazanıyor. Biz de bununla mücadele etmek için yollara düştük" ifadelerini kullandı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Ekmek ve Adalet buluşmaları kapsamında Iğdır'da tarım işçileri ve berivanlarla yan yana geldi.

TARIM İŞÇİLERİ: GEÇİMİMİZİ SAĞLAYAMIYORUZ
Patlıcan ve domates tarlalarında çalışan çoğunluğu kadın işçiler, yaşanan ekonomik krize isyan ederek, "Bu güneşin altında günlük 400 TL'ye çalışıyoruz. Geçimimizi sağlayamıyoruz. Tarla sahipleri de zarar ediyor" dedi.

Patlıcan tarlasında çalışan bir kadın işçi, "Bunlar ülkeyi batırdı. Kira ödüyoruz, çocuklarımıza bakıyoruz ama geçinemiyoruz. Bu tarla maliyetini çıkaramıyor. Bizi batırdılar, karnımızı doyuramıyoruz. Gelip bu güneşin altında çalışmak zorunda kalıyoruz. Korkmayın, konuşun. Ne yapacaklar, boynumuzu mu vuracaklar?" dedi.

HATİMOĞULLARI: EMEKÇİLERLE BİR ARADA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Ekmek ve Adalet buluşmalarının amacının bu sorunları görünür kılmak olduğunu belirten Tülay Hatimoğulları, "Bugün bu ülkede çiftçiliği de üreticiliği de bitirdiler. Bugün bu ülkede çok derin bir yoksulluk var. Ne çiftçi kazanıyor ne de emekçi kazanıyor. Biz de bununla mücadele etmek için yollara düştük. Türkiye'nin her yerinde DEM Parti sokaklarda, alanlarda. Siz değerli üreticilerle, çiftçilerle, emekçilerle bir arada olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

BERİVANLAR: KADIN EMEĞİ GÖRÜLMÜYOR
Ardından Hatimoğulları ve beraberindeki heyet Korhan Yaylasında berivanlar ve hayvancılık yapanlarla bir araya geldi. Burada konuşan bir berivan en büyük sorunlarının elektrik ve su olduğunu belirterek, "Burada hijyen yok, içtiğimiz pis sulardan dolayı çocuğumu kaybettim" dedi. 

Bir başka berivan da kadınların emeklerinin görünmediğini belirterek, "Burada bütün işler bizim üzerimizden yürüyor. Kadın emeği görülmüyor. Çocuklarıma kitap okutamıyorum. Ev emekçisi kadınların da mutlaka emekli olabilmesi lazım" dedi.

'GÜVENLİK ADI ALTINDA HAYVANCILIĞI BİTİRDİLER'
Türkiye'de hayvancılığın bitirildiğini vurgulayan Hatimoğulları, "Angusları dışarıdan getirerek etin fiyatını dengelemeye çalışıyorlar. Fakat biz buna karşıyız. Özellikle hayvan üreticilerine parti olarak elimizden geldiği kadar destek olmaya çalışacağız. Yaylaların en büyük sorunlarından biri de yasaklı olmasıdır. Kars ve Ardahan'daki yaylaların belli tarafları yasaklıdır. Güvenlik adı altında hayvancılığı bitirmeye çalışıyorlar, Türkiye'yi dışa bağımlı hale getirmeye çalışıyorlar. Hayvan besicilerine yem ve saman desteğinin sunulması ve hayvancılığın teşvik edilmesi gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin bir tarım ve hayvancılık ülkesi olduğunu vurgulayan Hatimoğulları, "Geçmişte Türkiye'nin kendi kendine yetecek kadar imkanı var iken şimdi açlık ve yoksulluktan geçinemiyor. Bir bakkala gidiyorsun, evin ihtiyacını karşılayamıyorsun. Burada tarım ve hayvancılık yapanların çektiği sıkıntıları Saray bilmiyor. Gelip yerinde görmeleri gerekiyor. Gelip görseler bile bir çare üretmeyecekler" ifadelerini kullandı.

'SİZİN SORUNUNUZ TÜM HALKIN SORUNUDUR'
DEM Parti olarak sonuna kadar çiftçilerin ve hayvancılıkla uğraşanların yanında olacaklarını belirten Hatimoğulları, "Tarım ve hayvancılığı Türkiye ve Kürdistan'da hayati önemde görüyoruz. Bugün size saman ve yem desteği yapılmış olsaydı daha çok üretim yapmış olurdunuz. Daha önce 300 baş hayvan besliyordunuz, şu an 100 baş besliyorsunuz. Adeta hayvancılık tasfiye edilmiş. Umarım olmaz ama gelecek yıl belki bu kadarını da besleyemeyeceksiniz. O yüzden bütün Türkiye kamuoyu olarak, iktidarın bu politikalarına son vermesi için hep birlikte sesimizi daha çok yükseltmeliyiz. Buranın bir sanayisi yok ama tarım olursa kalkınır. Çiftçi üretirse tüm ülke kalkınır. Bu konuda her türlü çabayı göstereceğiz. Sizin sorununuz tüm halkın sorunudur" dedi.