19 Eylül 2024 Perşembe

Hasta tutuklu Bağlan'ın iki yıldır iddianamesi hazırlanmadı

İHD İstanbul Şubesi'nin düzenlediği 319. "F Oturumu"nda hasta tutuklu Aziz Bağlan'ın tahliye edilmesi istendi. 69 yaşındaki Bağlan iki yıldır tutuklu ve hala iddianamesi düzenlenmedi. Kalp rahatsızlığı bulunuyor, yüksek tansiyon hastası ve sağ gözünde yüzde 87 görme kaybı var.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenlediği "F Oturumu"nun 319.'sunu Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirdi.
 
"Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır" ve "Aziz Bağlan serbest bırakılsın" pankartlarının açıldığı eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. "OHAL işkencesine son", "İnsan haklarıyla insandır", "Susma suça ortak olma", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Aziz Bağlan serbest bırakılsın", "Tedavi hakkı engellenemez" sloganları atıldı.
 
Bu haftaki basın metnini insan hakları savunucusu Nur Sürer okudu. Sürer, "Tutsakları insan olarak görmeyen intikamcı anlayışınızdan, hapishanelerdeki insanlık dışı uygulamalarınızdan ve insanlık suçu işlemekten vazgeçin" diye seslendi. 
 
Sürer, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sağlığa erişim hakkını çeşitli gerekçelerle KHK'larla  engelliyor ve uygulamıyorsunuz? Neden tutsakların tedavi haklarının sağlanması için gerekli düzenlemeleri yapmıyorsunuz? Dört duvar arasında ailelerinin ve sevdiklerinin kilometrelerce uzağında tedavi edilmeyerek ve tahliyeleri engellenerek yaşam hakları sizin tarafınızdan ellerinden alınan hasta tutsakların insan olduklarını ve hakları olduğunu göz ardı ediyorsunuz? Sizler bu suçu işlemeye devam ederken bizler de bu alanda mücadele etmeye devam edeceğiz."
 
Bu hafta hasta tutsak Aziz Bağlan'la ilgili bilgi verildi.
 
Buna göre, 69 yaşındaki Aziz Bağlan 2016'da Ağrı Doğubayazıt'ta tutuklandı. Hala iddianamesi hazırlanmazken, Aziz Bağlan'ın kalp rahatsızlığı bulunuyor, ayrıca yüksek tansiyon hastası. Sağ gözünde yüzde 87 görme kaybı var. Oğlu Baran Bağlan, babasının hapishane koşullarında yaşamını tek başına idame ettirmesinin mümkün olmadığını belirtiyor.
 
"İnsan hakları savunucuları olarak, hasta mahpusların sessiz çığlığına ses olabilmek için bu alanda olmaya ve tüm baskılara, tutuklamalara, tek tipleştirmeye karşı mücadele edeceklerini" belirten Nur Sürer, hasta tutsakların taleplerini ısrarla dile getirmeye devam edeceklerini ifade etti.