4 Ekim 2024 Cuma

'Hasta tutsak Tamer Kalkanlı serbest bırakılsın'

İHD İzmir Şubesi Hapishane komisyonu, ağır hasta tutsak Tamer Kalkanlı'nın sağlık durumuna dikkat çekerek serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Konak Eski Sümerbank önünde yaptığı açıklamada ağır hasta tutsak Tamer Kalkanlı'nın durumuna dikkat çekti.

Basın açıklamasını Av. Ali Aydın okudu. Aydın, Antalya Elmalı Kapalı Hapishanesinde bulunan hasta tutsak Kalkanlı'na 10 Şubat 2015'de Dokuz Eylül Hastanesinin verdiği engelli raporuna göre sinir sistemindeki engel oranının yüzde 10 olduğu ve zihinsel, ruhsal, davranışsal bozuklukların yüzde 80 ve nefroloji, idrarda yanma, hipertansiyon, 2012 yılında bıçaklanma sonrası sol böbrekte oluşan hasar nedeniyle oluşan engel yüzde 45 olduğunu ifade etti. Aydın, Kalkanlı'nın hastalığının tedavisinin mümkün olmadığının yapılan hukuksuzluğun bir işkence ve insanlık dışı uygulama olarak gördüklerinin altını çizdi.

Tutsak ile yapılan görüşmeyi aktaran Aydın, "Düzenli ilaç kullanması gerektiğini, ancak ilaçlarının verilmediğini, verildiğinde ise çoğunlukla geç ve eksik verildiğini veya etkisi olmayan muadilleri verildiğini, özellikle ağrı kesici ilaçlarının verilmediğini, kantin ihtiyaçlarının düzenli olarak karşılanmadığını, cezaevi yönetiminin de kendisine kötü davrandığını, demir kapıları hızlı vurarak bozuk olan sinir sistemini iyice bozulmasına sebep olduğunu, engelli koğuşlarına diğer mahpusların konulduğunu, bunun da güvenlik sorunu yarattığını, cezaevindeki uygulamalar hakkında şikayette bulunduğunda, şikayetin gerekli yerlere ulaşımının engellendiğini, şikayetler ulaştığında ise baskıları arttırdıklarını" diye konuştu.

Aydın, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinin verdiği rapor yeterli görülerek Kalkanlı'nın  serbest bırakılması gerektiğini belirterek talepleri şu talepleri sıraladı:
"Adli Tıp Kurumu sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi raporlarında son ve tek merci olmaktan çıkarılmalıdır.
Sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi kararlarında cumhuriyet savcılarının takdir yetkisi kaldırılmalı, 
Tam teşekküllü hastanelerin verdiği raporlar esas alınarak cezaların infazları ertelenmelidir.
Cumhurbaşkanının sağlık sebebi ile mahpusları af yetkisini düzenleyen genelge değiştirilerek, adli tıp kurumu tek belirleyici olmaktan çıkarılmalıdır.
Hasta mahpuslar koşulsuz olarak serbest bırakılmalıdır.
Hasta mahpuslar politik malzeme olarak kullanılmamalıdır."