20 Eylül 2024 Cuma

Hasta tutsak Süreyya Bulut serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 326. F Oturması'nda hasta tutsak Süreyya Bulut'un derhal serbest bırakılmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve derhal özgürlüklerine kavuşması talebiyle her Cumartesi düzenlediği F Oturması'nın 326. haftasında Bulut'un durumu ele alındı.
 
Galatasaray Meydanı'nda "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır", "Tedavi haktır engellenemez" ve "326. hafta F Oturması Süreyya Bulut serbest bırakılsın" yazılı pankartların açıldığı eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. "Çıplak arama işkencesine son", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", sloganları atıldı.
 
İHD üyelerinden Ümit Tekay Dişli basın metnini okudu. "Seçimlere bir gün kala 326. F oturmasını gerçekleştiriyoruz" diyen Tekay, "Özellikle son iki yıldır OHAL ve KHK'larla hapishanelerde zaten sürekli var olan tecrit, baskı, işkence ve çok çeşitli hak ihlalleri, insan aklı ve vicdanının kabul edemeyeceği boyutlara ulaştı" dedi.
 
Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan hasta tutsak Süreyya Bulut'un durumu hakkında bilgi veren Tekay, Bulut'un 1994 yılında ağır yaralı olarak gözaltına alındığını ve hastane yerine emniyete götürüldüğünü söyledi. 16 gün boyunca ağır işkence uygulanan ve tedavi için hastaneye götürüldüğünde gözünün biri görme yetisini kaybeden Bulut, 2003 yılında wernicke korsakoff  sendromu tanısı konulmuş.
 
Hastanenin verdiği 'hapishanede kalamaz raporu' üzerine Adli Tıp Kurumuna başvuran Süreyya Bulut'a 2013 yılından bu yana hala yanıt verilmediği belirtildi.
 
İnsan hakları savunucuları olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hapishanelerde insan onuruna aykırı her türlü uygulamanın karşısında durarak tutsatların sesi olmaya devam edeceklerini belirten Tekay, "Yarından sonra hapishanelerde yaşanacak her türlü olumsuzluğa karşı duyarlı olmalarını bekliyoruz. Hasta tutsaklar başta olmak tüm tutsaklara daha yaşanır ve insani koşulların yaratılmasını istiyoruz" dedi.