20 Eylül 2024 Cuma

'Hasta tutsak Sabri Kaya serbest bırakılsın'

İHD İstanbul Şubesi'nin düzenlediği 327. "F Oturumu"nda hasta tutuklu Sabri Kaya'ın sağlık sorunlarına dikkat çekti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenledikleri "F Oturumu"nun 327'incisi Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirdi.
 
"Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır" ve "Sabri Kaya serbest bırakılsın" pankartlarının açıldığı eylemde hasta tutukluların fotoğrafları taşındı. "OHAL işkencesine son", "İnsan haklarıyla insandır", "Susma suça ortak olma", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Sabri Kaya serbest bırakılsın", "Tedavi hakkı engellenemez" sloganları atıldı.
 
Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili  Musa Piroğlu ve HDP PM üyesi Celalettin Can'da destek verdi.
 
Bu haftaki basın metnini İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishane Komisyaonu üyesi Taylan Bekin okudu. Bekin, OHAL koşullarında tutuklamaların artması ile hapishanelerde kapasitenin çok üstünde tutsak sayısının oluşu ağır hasta mahpuslar için yaşamı çekilmez hale getirdiğini belirtti. Bekin, muayene ve tedavi edilmemesi bir yana zorunlu ilaçlarına ulaşmaları dahi engellenmekte ve ambulans yerine ring aracı ile hastaneye götürülmeleri bile engellenen hasta tutsaklar yaşamları büyük risk altında olduğuna dikkat çekti.
 
327. F Oturmasında, kronik kalp hastası ve kalp fonksiyonu sadece yüzde 25''Ie sınırlı çalışan Sabri Kaya'nın durumunu aktaran Bekin, "55 yaşında olan Sabri Kaya, gözaltına alınmadan önce kronik kalp hastası olup, kalp kapakçıklarında çürüme ve ritim bozukluğu rahatsızlığı yaşıyordu. Sabri Kaya'nın, hapishaneye girdikten sonra durumu daha da ağırlaştı ve hastalığı ilerledi. Sincan Hapishanesinde kalırken; Ankara Numune Hastanesi'nde 2013 ve 2016 yıllarında 2 defa kalp kapakçığından ameliyat oldu" dedi.
 
Bekin, Kaya'nın OHAL koşullarında hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri ve kısıtlanan sağlığa erişim hakları ile birlikte, tutulduğu Osmaniye 2 No'lu T Tipi Hapishanesi'nde 8 kişilik koğuşta 14 kişi kaldığını söyledi.
 
"İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu olarak her hafta gündeme getirdiğimiz hasta tutsakların ölüme terk edilmeden sağlığa erişim hakkının sağlanması böylece yaşam hakkının korunmasını istiyoruz" diyen Bekin, "Hasta tutsakların tam teşekküllü hastahanelerde gerekli tedavilerinin sağlanması için derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.