4 Ekim 2024 Cuma

Hasta tutsak Kerim Altınmakas'ın derhal tahliyesi istendi

465. F Oturması, tutuklanmadan önce kalp krizi geçiren hasta tutsak Kerim Altınmakas'ın durumuna dikkat çekildi. Açıklamada, hasta tutsak Altınmakas'ın derhal tahliyesi istendi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek, tedavilerin önündeki engellerin kaldırılması ve derhal tahliye edilmeleri için her hafta düzenlediği F Oturması'nın 465.'sini hasta tutsak Kerim Altınmakas için gerçekleştirdi. 

'TUTUKLANMADAN ÖNCE KALP KRİZİ GEÇİRDİ'
Covid-19 salgını nedeniyle online düzenlenen açıklamanın metnini komisyon üyesi Taylan Bekin okudu. Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde tutulan Kerim Altınmakas'ın ailesinin verdiği bilgiye göre, 65 yaşındaki Altınmakas'ın tutuklanmadan önce kalp krizi geçirdiğin aktaran Bekin, yapılan anjiyoda ana damarlardan birinin yüzde 100 diğerinin ise yüzde 80 taklı olduğunun saptandığını kaydetti. 

'PANDEMİ NEDENİYLE GEREKLİ TEDAVİSİ YAPILMIYOR'
Bekin, şöyle devam etti: "Öncesinde prostat ve fıtık ameliyatı da olan Altınmakas'ın; omur kayması, hipertansiyon, yüksek kolesterol, diz eklemlerinde sıvı kaybı, astım bronşit, kalınbağırsakta kitle rahatsızlıkları nedeni ile düzenli kontrol ve tedaviye ihtiyacı bulunmaktadır. Ancak pandemi nedeniyle, gerekli kontrol ve tedavileri yapılamamakta bu durum sağlığını ve yaşamını tehdit etmektedir.

'KERİM ALTINMAKAS DERHAL TAHLİYE EDİLMELİ'
İnsan hakları savunucuları olarak; Kerim Altınmakas ve diğer tüm hasta mahpusların Covid 19 salgınının yarattığı ağır risk de gözetilerek tedavi ve sağlığa erişim haklarının korunması amacıyla tedavileri sağlanıncaya ve salgın riski son buluncaya kadar cezalarının infazına ara verilerek, serbest bırakılmaları için yetkilileri göreve çağırıyoruz."