16 Eylül 2024 Pazartesi

Hasta tutsak Fadime Çelebi'nin durumuna dikkat çekildi

Edirne L Tipi Hapishanesinde bulunan hasta tutsak Fadime Çelebi'nin sağlık durumuna dikkat çekilen F Oturması'nın 648. eyleminde, Çelebi'nin beynindeki pıhtının durumunun takip ve düzenli tedavisi için yapılması gereken MR incelemesinin dahi iki aydır yapıladığı vurgulandı. Eylemde, Çelebi'nin derhal serbest bırakılması istendi. 

İstanbul'da her hafta düzenlenen F Oturması'nın 648. haftasında Edirne L Tipi Hapishanesinde hasta tutsak Fadime Çelebi'nin durumuna dikkat çekildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) önünde yapılan açıklamada, "Tedavi haktır engellenemez", "648.F Oturması. Hasta mahpus Fadime Çelebi serbest bırakılsın" pankartları açıldı.

Basın metnini okuyan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Mukaddes Şamiloğlu, Çelebi'nin birçok hastalığının bulunduğuna dikkat çekti. Şamiloğlu, "Fadime Çelebi, yüksek tansiyon ve kronik sinüzit hastası olup, uzun süredir devam eden taşikardi, görme bozukluğu, kulak çınlaması sorunları yanında, 23 Haziran 2023 tarihinde beynine pıhtı atması sebebiyle tedavisi devam ederken, 12 Temmuz 2023 günü gözaltına alınarak tutuklanmış bu nedenle tedavisi kesintiye uğramıştır" şeklinde belirtti.

Çelebi'nin eşinin 20 Ağustos Salı günü verdiği bilgiye göre hapishane koşullarının sağlık durumunda hızlı bir kötüleşmeye sebep olduğunu belirten Şamiloğlu, "Fadime Çelebi'nin gözlerindeki bozukluk ve kulak şikayetleri arttı, sürekli ilaç kullanmak zorunda. Sıkı bir takip gerekiyor ancak beyindeki pıhtının durumunu takip ve uygun tedavinin düzenlenebilmesi için yapılması gereken MR incelemesi dahi 2 aydır yapılmıyor. Sağlık durumunun ağırlaşması nedeniyle sık sık acil hastaneye kaldırılıyor" ifadelerini kullandı.

Çelebi'nin işlemler tamamlanana kadar ailesinin ikam ettiği bir hapishaneye nakil talebine de cevap verilmediğinin altını çizen Şamiloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ağır hasta mahpus Fadime Çelebi ve bütün hasta mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz."