4 Ekim 2024 Cuma

Hasta tutsak Cemil İvrendi için acil tahliye çağrısı

Hapishanede 6 ameliyat geçiren ve 4 kronik hastalığı olan Cemil İvrendi'nin durumuna dikkat çeken Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, acil tahliye çağrısı yaptı.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hapishanelerdeki hasta tutsakların sağlık durumuna ilişkin düzenlediği eylemlerinin 336. haftasında online gerçekleştirdi. Bu hafta Maraş Türkoğlu 1 Nolu L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan Cemil İvrendi'nin durumuna dikkat çekildi.

Cemil İvrendi'nin (59) 1994'ten bu yana hapishanede olduğu ve bu süre zarfında 17 farklı hapishanede kaldığını söyleyen İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, "2002 yılında tesadüfen kalp yetmezliği hastalığı olduğu teşhis edildi. Aort kalp kapakçığı çürüyen İvrendi, açık kalp ameliyatı oldu. Yapay olan kalp kapakçığından ötürü ilaç kullanmak ve ayda bir tetkik yapılarak ilacın dozu belirlenmesi gerekir. 2007 yılında sağ kalçasının üst iç kısmında anal fistül denilen rahatsızlık nedeniyle meydana gelen yara patladı. 2008 tarihine kadar devam eden bu kanamalar nedeniyle ameliyat geçirdi. Yaranın 2015 ve 2017 yılında fenalaşması sonucu yine ameliyat oldu ve 11 gün hastanede kaldı. 18 Mayıs 2018'de yaranın patlaması ile birlikte tekrar ameliyat edildiği halde yarası hala kapanmadı" diye belirtti.

TEDAVİ İÇİN HASTANEYE GİDEMİYOR
Hasta tutsak İvrendi'nin kalp, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve anal fistül olmak üzere 4 kronik hastalığı olduğu bilgisini veren Çevirmen, "Bunlardan en çok zorlayan anal fistül rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlıktan kaynaklanan yarası hala açıktır ve çok ağrı-sızı yapmaktadır. Sürekli olarak hastane ortamında kan tahlili yapılması gerektiğinden sağlık kurumuna gitmesi gerekmekte ancak pandemi koşullarından kaynaklı olarak karantina odasında kalma nedeniyle hastaneye gidemediğini ve tedavilerinin sürekli olarak ertelendiği için sağlığının giderek kötüleştiğini aktardı" ifadelerini kullandı.

KOLAYLAŞTIRICI UYGULAMA YOK
Cezaevinin kolaylaştırıcı hiçbir uygulama yapmadığını dile getiren Çevirmen, "Bu hastalığının ilerlemesine zemin hazırlanmaktadır. 18 yıldır kalp hastası olması nedeniyle ayda bir kan pıhtılaşma süresini ölçen testi yaptırmak zorundadır" diye belirtti. Hastalığından dolayı cezasının ertelenmesi için İvrendi'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu aktaran Çevirmen, bu talebin reddedildiğini belirterek, sağlık durumu gittikçe kötüleşen İvrendi'nin acil olarak tahliye edilmesini talep etti.