16 Eylül 2024 Pazartesi

Hasta tutsak Ayhan Aykaç'ın durumuna dikkat çekildi

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 521. hafta eyleminde hasta tutsak Ayhan Aykaç'ın durumuna dikkat çekerek, derhal serbest bırakılmasını istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 521. hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı okudu.

Kırşehir Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsak Ayhan Aykaç'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Yazmacı, 60 yaşındaki Aykaç'ın 24 yıldır hapishanede olduğunu belirtti.

Kalp hastası olan Aykaç'ın son 6-7 yıllık süreçte hastalıklarının arttığını ve kronikleştiğini kaydeden Yazmacı, "2021'de Diyarbakır Araştırma Hastanesinde tomografi çekiminde iki damarda kısmı daralma ve yüksek kolesterol tespit edildi ve ilaç tedavisine başlandı. İlaç kullanmasına rağmen zaman zaman kriz semptomları ortaya çıkmıştır. Göğüste daralma hissi, hırıltılı nefes alma, sırtta karıncalanma, sol kolda uyuşma başlamıştır. Hastaneye götürülmüş, tomografi sonuçlarını göstermesine rağmen yalnızca tansiyon, eko ve ultrason çekimleri yapılarak, kullandığı ilaçlara tekrar kullanmaya devam etmesi söylenmiştir. Şikayetleri artarak devam etmiş ve Kırşehir'de anjiyo olmuştur. Anjiyodan sonra ilaç kullanmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

HAVALANDIRMASI OLMAYAN BİR HÜCREDE TUTULUYOR
İlaçların yanı sıra temiz hava ve harekete ihtiyaç olan Aykaç'ın havalandırması olmayan bir hücrede tek başına tutulduğuna işaret eden Yazmacı, "Boyun fıtığı hastalığı da cezaevinde başlamıştır. Fizik tedavi görmüş ancak sonuç alamamıştır" dedi.

Aykaç'ın bu nedenle ameliyat olması gerektiğini vurgulayan Yazmacı, "Ancak ameliyat kadar sonrası önemli olduğundan ve açık ameliyatın komplikasyonlara açık olması nedeniyle riskleri bulunmaktadır. Bu risklerden kaynaklı olarak robotik ve lazer ameliyatlar yapabilen Kayseri Şehir hastanesine sevk edilmesini istemesine rağmen cerrah tarafından hastanede ameliyat yapıldığı söylenerek bu talebi reddedilmiştir. Bunun üzerine kesikli ve riskli ameliyat, hapishanede bakımın mümkün olmamasından dolayı hasta tarafından kabul edilmemiştir" dedi.

'İYİLEŞİNCEYE KADAR İNFAZI ERTELENMELİ'
Yazmacı, şöyle devam etti: "Servikal distoni yani istemsiz kasılmalar ve bükücü (dönmeye neden olan) hareketlere neden olan hastalığı bulunmakta, bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekte, travma ya da stres kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Kronik reflü, yemek borusu iltihabı, safrada mideye sızıntı rahatsızlıkları var. Diyarbakır'da iki defa endoskopi yapılarak ilaç tedavisi önerilmiştir. İlaç kullanmasına rağmen, sorunu devam etmektedir. Reflü atakları, şiddetli ağrı öksürük krizi, yutkunma zorluğu nefes darlığı yaşamaktadır. Yapılan kontrollerde endoskopi ve kolonoskopi kararı verilmiş ve bu kontrolleri beklemektedir. Ayhan Aykaç'ın yaşadığı koşulların iyileştirilmesini, tetkik ve tedavilerinin eksiksiz olarak yapılmasını, ağır hastalıklarından dolayı heyet raporlarının aldırılmasını ve iyileşinceye kadar infazının ertelenmesini talep ediyoruz."