4 Ekim 2024 Cuma

'Hasta tutsak Akif İpek'in düzenli olarak muayene edilmesi gerekmektedir'

337. hafta eyleminde hasta tutsak Akif İpek'in durumuna dikkat çeken Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, İpek'in derhal tahliye edilmesini istedi. 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 337. haftasında Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde kalan Akif İpek'in durumuna dikkat çekti.

Basın metnini okuyan İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, her iki böbreğinde taş bulunan Akif İpek'in düzenli olarak muayene edilmesi ve kontrol altında tutulması gerektiğine dair raporu olduğunu belirtti. Çevirmen, "Sol böbreğindeki taşlar için 2010 ve 2015'te iki defa ameliyat olmasına rağmen böbreğinde yeniden taşlar oluşmaktadır. Yine 2016 yılında yapılan muayene ve tetkikler sonucu her iki böbreğinde kistler olduğu tespit edildi" dedi.

'BELLİ PERİYOTLARLA KAN DEĞERLERİNİN ÖLÇÜLMESİ GEREK'
Tiroid hastası İpek'in, 2013 yılında tiroid bezi alındığını, sürekli ilaç kullanması gerektiğini ifade eden Çevirmen, "Belli periyotlarla kan değerlerinin ölçülmesi gerekmektedir. Kan değerleri yükselip düştüğünde ağır bir uyku hali, yorgunluk, ağızda kuruluk, dil şişmesi ve konuşmada ağırlık yaşamaktadır.  Kronik bir diğer sorunu da bel ve boynundaki fıtık rahatsızlıklarıdır. Boynunda iki tane, belinde ise bir fıtık bulunmaktadır. Sağlık kurulu heyeti bu rahatsızlığı içinde kontrol altında tutulması gerektiğini raporlandı. Fazla ayakta kaldığında, yürüdüğünde ve oturduğunda bacaklarından topuk altlarına kadar şiddetli ağrılar yaşamaktadır" diye konuştu.

'DİYETİ UYGULANMIYOR'
İpek'in reflü, gastrit ve mide ülseri hastalığı bulunduğu bilgisini de paylaşan Çevirmen, şöyle devam etti: "Kronik reflü, gastrit ve bağırsak sorunlarından kaynaklı baklagil diyeti uygulamaktadır. Diyetinin uygulanmaması nedeniyle sağlık sorunları yaşamaktadır.  Ayrıca bağırsak rahatsızlıkları ve hemoroid hastalığı vardır. Bu hastalıklar nedeniyle sık sık ağrılar ve sancılar yaşıyor. İpek, yaşamış olduğu safra kesesi rahatsızlıklarından dolayı da Bolu'dan sonra sevk edilmiş olduğu Bandırma'da ameliyat olmuş ve safra kesesi alındı."

'HASTA TUTUKLULAR DERHAL TAHLİYE EDİLMESİ GEREK'
İpek'in gittikçe ağırlaşan ve yaşamını olumsuz etkileyen hastalıkları için gerekli tetkik ve tedavileri aksatılmadan yapılması gerektiğine vurgu yapan Çevirmen, hasta tutsakların aileleri yanında tedavi görmeleri için tahliye edilmeleri gerektiğini belirtti.