16 Eylül 2024 Pazartesi

Hasta tutsak Abdulkadir Kuday için tahliye çağrısı

İHD İstanbul Şubesi, 649. F oturmasında hasta tutsak Abdulkadir Kuday'ın durumuna dikkat çekerek, yaşamı risk altındaki Kuday'ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 649. F oturmasını Beyoğlu'nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta mahpus Abdulkadir Kuday serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde, hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Hatice Onaran, Metris R Tipi Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Abdulkadir Kuday'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı.

"Durumuna defalarca dikkat çektiğimiz Abdülkadir Kuday; çiğneme, yürüme ve konuşma gibi istemli kasların hareketinin kontrolünden sorumlu sinir hücrelerinin hasarından kaynaklanan ölümcül bir nörolojik hastalık olan ALS hastası olup, bel fıtığı ameliyatı sonrasında gelişen bacak felci, ALS'ye bağlı olduğu düşünülen yüz felci, işitme kaybı, kulak çınlaması, görme kaybı, ayak ve ellerde güçsüzlük ve his kaybı, yutma güçlüğü, bel, sırt, boyun ve karında şiddetli ağrı, kusma, uyku apnesi, göğüste sıkışma ve yanma hissi, aşırı kilo kaybı, ağır mide ve sindirim sistemi sorunları yaşamaktadır" diyen Onaran, Kuday'ın vücut ağırlığının 40 kilonun altına düştüğünü ve konuşma yetisini büyük oranda kaybettiğini söyledi.

'SEVK TALEPLERİ UZUN SÜRE CİDDİYE ALINMADI'
8 yıl önce tutuklanan Kuday'ın hastaneye sevk taleplerinin uzun süre ciddiye alınmadığını belirten Onaran, "Nihayetinde Tekirdağ Devlet Hastanesi'ne sevki yapılan Abdulkadir Kuday'a 2019'da bel fıtığı teşhisi konuldu ve 2021 yılı Mayıs ayında ameliyat edildi. Ancak ameliyattan sonra durumu daha da kötüye gitti ve yapılan tetkiklerle ALS hastası olduğu tespit edildi. Tedavisini yürüten hastaneler ve sevk edildiği Adli Tıp Kurumu Tarafından defalarca, tek başına yaşamını idame ettiremeyeceğine dair rapor düzenlenmesine rağmen, Kuday İnfaz Kanunu'nun 25. maddesi gerekçe gösterilerek serbest bırakılmadı" dedi.

'ÖLÜMLE BURUN BURUNA'
Kuday için yapılan bütün başvuruların sonuçsuz kaldığını vurgulayan Onaran, 22 Ağustos'ta durumunun ağırlaşması sonucu hastaneye kaldırılan Kuday'ın gerçek bir tedavi yerine geçici çözümler sunulduğu için tedaviyi reddettiğini aktardı.

Kuday'ın nefes almakta zorlandığını, uyuyamadığını, kandaki oksijen oranı riskli sınırın da altında olduğu için sürekli ölümle burun buruna olduğunu, hiç yemek yiyemediğini belirten Onaran, "649. F oturması kapsamında bu hafta; ağır hasta mahpus Abdulkadir Kuday ve bütün ağır hasta mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" dedi.

Eylem sloganlarla son buldu.