20 Eylül 2024 Cuma

Hasret Tutal'ı katleden Gülel'e haksız tahrik indirimi

Urfa'da 7 Ekim 2021 tarihinde Hasret Tutal'ı katleden Şervan Gülel'e "haksız tahrik indirimi" uygulanarak 15 yıl hapis cezası verildi.

Urfa'da 7 Ekim 2021 tarihinde Hasret Tutal, Şervan Gülel tarafından ateşli silahla katledildi. Katliamla ilgili Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 6 Haziran'da, "Kadına karşı kasten öldürme" suçundan iddianame hazırlandı. Davanın karar duruşması Urfa 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanık Şervan Gülel'in hazır edildiği duruşmaya Tulal'ın ailesinin yanı sıra, çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada sanık avukatlarının ek süre talebi reddedildi. Duruşmada söz alan avukat Meral Halat, Gülel'in Tutal'a şiddet uyguladığını daha önceki duruşmalarda da itiraf ettiğini belirterek, "Otopsi raporunda Hasret'in vücudunda yara aldığı yerler var. Hasretin şiddete maruz kaldığı açıktır. Silahı odanın görebileceği yere bıraktığını söylemesinden biliyoruz. Ortada sadece fiziki değil psikolojik şiddet de var. Şervan, Hasret'i defalarca kez ölümle tehdit ediyor. Hasret sistematik bir şekilde fiziksel şiddete maruz bırakılıyor. Her ayrıldığında ailesini ölümle tehdit ediyor. Delilleri ortadan yok etmiş" ifadelerini kullandı.

'DELİLLER NEREDE?'
Ardından söz alan avukat Özüm Vurgun, "Silahta yer alan parmak izlerine ne oldu? Bunlar nasıl temizlendi?" diye sordu. Vurgun, "Dosyada bize cevap veren bir unsur yok. Deliller temizlenmiş. Hasret'e şiddet öyküsü var. Eril akıl her yerde aynı şekilde çalışıyor. Ankara Barosu'ndaki meslektaşımız Belen Nesin Coşkun'un katledilmesi de aynı erkek aklıdır. Bu dosya toplumsal bir dosyadır. Bu dosya cezasızlık politikasının bir sonucudur. İndirim uygulanmamasını ve tahliye olmamasını talep ediyorum" ifadelerini kullandı.

15 YIL CEZA
Gülel'in avukatları sorgulama aşamasının eksik yürütüldüğünü öne sürerek, "Bir kişi öldü diye suçu işlemeyen, suçsuz birine ceza verilemez" dedi. Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme heyeti, fail Gülel'e kasten öldürmeden müebbet hapis cezası verdi. Heyet fail Gülel'e verilen cezayı, "haksız tahrik" ve "iyi hal" indirimleri uygulayarak 15 yıla indirdi.

Duruşmanın çıkışında fail Gülel'in yakınları Hasret Tutal'ın avukatlarını taciz ederek tehdit etti.

'ÖDÜL GİBİ BİR CEZA VERİLDİ'
Duruşma sonrası duruşmaya katılan avukatlar ve Tutal'ın yakınları adliye binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Halat, "Bugün davada ödül gibi bir ceza verildi. Faile hem haksız tahrik hem de iyi hal indirimi uygulandı. Kadınlar olarak takip ettiğimiz bu dosyadan dolayı hedef gösterildik. 'Sürekli kadın davalarını, dosyalarını takip ediyorlar' gibi söylemlerle biz avukatlar taciz şeklinde tehdit edildik" dedi.

'KARARI KABUL ETMİYORUZ'
Ardından konuşan Vurgun, "Fail Şervan için, erkek hakimler, erkek kolluk aklama çabasına girdi. Bu dosyayı savunan kadın örgütlerine, avukatlara ve ailelere her türlü saldırı yapılıyor. Katilin bir madalyası eksikti. İddia makamının ve bizim taleplerimiz doğrultusunda ceza verilmedi. Bir kaç yıl sonra belki çıkacak bir af yasasıyla cezaevinden çıkacak. Kadınlar arasında elini kolunu sallayarak gezecek. Bu ülkede kadınların artık yaşam hakkının kalmadığını görüyoruz. Biz kadınlar olarak son bir kişi kalana kadar tüm katillerin yargılanması için mücadele edeceğiz. Bu duruşmadaki bu kararı kabul etmiyoruz" dedi.