4 Ekim 2024 Cuma

'Hapishanelerde işkence artarak davam ediyor'

HDP Milletvekili Eksik, hapishanelerde tutsakların yaşadığı hak ihlallerine dikkat çekti. İşkencelerin arttığını belirten Eksik, Adalet Bakanı Gül'e verdiği soru önergesiyle durumu Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi Milletvekili Habip Eksik, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e verdiği soru önergesiyle hapishanelerde yaşanan hak ihlallerini Meclis'e taşıdı. Özellikle siyasi tutsaklara tecridin ve işkencelerin arttığını belirten Eksik, tutsakların farklı koğuşlara ve hücrelere alınarak birbirleriyle iletişimin engellendiğini aktardı. Eksik, havalandırma saatlerinin 5 saatten 1 saate düşürülerek sınırlandırıldığını ifade etti.

Eksik, pandemi gerekçesiyle avukat ve aile görüşlerinin kısıtlandığını ve kapalı görüş dayatıldığını aktardı. Eksik, "Haftada iki kez 10 dakikalık telefon ile görüşme, personel eksikliği gerekçe gösterilerek haftada bir kez 20 dakika olarak uygulanmaktadır, 10 dakikada telefon otomatik olarak kesildikten sonra idare tarafından kalan 10 dakikalık görüşme yine aynı kişi ile görüşülmesi dayatılmaktadır" dedi.

Edirne F Tipi hapishanesinde yaşanan hak ihlallerine de değinen Eksik, tutsakların spor, kültürel ve sohbet haklarının pandemi gerekçesiyle engellendiğine dikkat çekti. Eksik, "Mahpusların kargo ve mektupları kendilerine geç verilmekte 2 ay gibi bir süre kargolar bekletilmektedir. Mahpuslardan yurt dışından gelen kargolardan gümrük vergisi alınmakta Yeni Yaşam ve Evrensel gibi gazeteler verilmemektedir.  Mahpushaneye yapılan baskın ve aramalarda infaz memurlarının eldiven ve maske takmadıkları, mahpuslara ait el yazmaları, mektup ve kitaplara el konulmaktadır" ifadelerinde bulundu.

Ağır hasta tutsak Kerim Boran, Ehettin Kaynar ve Ferzane Elbi'nin durumuna dikkat çeken Eksik, ağır hastalıkları olmasına rağmen hapishanede kalabilir raporu verildiğini aktardı.

Eksik'in yönelttiği sorulardan öne çıkanlar şöyle:
"Politik mahpuslar üzerindeki tecrit ve işkencenin gerekçesi nedir? Mahpuslara yapılan tecrit ve işkenceden bakanlığınız haberdar mıdır?
Mahpuslara yönelik açık görüş pandemi koşulları gerekçe gösterilerek yasaklanmıştır, avukat ve aile görüşlerinin kısıtlanmasının gerekçesi nedir?
Bakanlığınıza Edirne F Tipinde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili birçok kez soru önergesi iletilmiştir, kamuoyuna da birçok defa yansıyan hak ihlalleri hatta ölümlerle sonuçlanan mağduriyetler yaşanmıştır. Birçok sivil toplum kuruluşunun hak ihlalleri raporlarına da yansımıştır. Aynı zamanda tarafımıza ulaşan mahpusların mektuplarında da sık sık bu ihlallerin varlığı konu edilmektedir. Yaşanan bu mağduriyetler niçin giderilmemektedir?
Bakanlığınızca Türkiye cezaevlerinde artarak devam eden hak ihlallerinin tespit edilmesini sağlayacak, başta yaşam hakkı, sağlık hakkını önceleyerek, ayrımcılıktan uzak olarak gerekli iyileştirmelerin yapılması ve görevi kötüye kullanmak suretiyle suç işleyen cezaevi yetkilileri ve gardiyanlar hakkında idari veya hukuki soruşturma başlatılacak mıdır?"