3 Ekim 2024 Perşembe

'Hapishanelerde 590'ı ağır 1564 hasta tutsak var'

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu ve Ankara Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hapishanelerde 590'ı çok ağır, 1564 ağır hasta tutsağın olduğuna dikkat çekti. Salgın nedeniyle tutsakların sağlıklarının tehdit altında olduğu belirtildi ve serbest bırakılmaları istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu ile Ankara Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekti.

İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 449. F Oturması'nda hasta tutsak Mehmet Yamaç'ın serbest bırakılmasını istedi.

Korona salgını nedeniyle sosyal medya üzerinden yapılan açıklamayı komisyon üyeleri Hatice Onaran ve Meral Nergis Şahin okudu.

Onaran, pandeminin, tutsakların yaşamına yönelik ciddi risk oluşturduğu uzmanlar tarafından da kabul edilmesine ve özellikle yaşlı ve hasta tutsaklar bakımından bu riskin ölüm demek olduğunun bilinmesine rağmen hapishanelerde 590'ı çok ağır olmak üzere 1564 ağır hasta tutsağın bulunduğunu hatırlattı.

Onaran, tutsakların ve ailelerinin derneğe yaptıkları başvurularda, salgın nedeniyle önlemlerin alınmadığını belirterek, endişelerini dile getirdiklerini söyledi. Yetkilerin ise ne tutsakların ne de yakınlarının bu endişelerini giderecek bir adım atmadığını, bunun yerine tutsaklara yönelik baskı ve yasakların arttırıldığını kaydetti.

Meral Nergis Şahin ise, hasta tutsak Yamaç'ın sağlık durumuna ilişkin bilgi verdi. Kayseri/Bünyan 2 Nolu T tipi Hapishanesinde bulunan 55 yaşında ve 24 yıldır tutsak olan Yamaç'ın, 19 Aralık katliamında gördüğü işkence sonucu kaburgalarının kırıldığını ve göğüs kafesinin ağır zarar gördüğünü aktaran Şahin, saldırıda kullanılan gazların da akciğerlerinde büyük hasar oluşturduğunu, yeterli tedavi edilmediği için de kemiklerinin iyileşmediğini, akciğer zarının kalınlaştığı, akciğerinde su toplandığı ve mide ülseri geliştiğini söyledi.

2016 yılında Edirne Hapishanesi'ndeyken kendini yakma eylemi yaptığı sırada vücudunda ciddi yanıklar oluştuğunu, bu yanık ve yaralar tedavi edilmediği için de iltihaplandığı ve derin izler kaldığı aktarıldı.

Vasisinin, Mehmet Yamaç'ın safra kesesi ameliyatının yapılamadığını, astım, koah ve vertigo hastası olduğunu, solunum cihazına bağlı yaşadığı, bakım ve tedaviye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Şahin, "Covid-19 bulaşması durumunda sürecin ölümle bitme riski ortadadır" dedi.

Şahin, tutsakların sağlığa ve tedavi hakkına erişimi konusunda yaşanan sorunların acilen çözülmesi, pandemi nedeniyle ağır risk grubunda olan yaşlı, hasta ve engelli tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

ANKARA
Ankara Hasta Muhpaslara Özgürlük İnisiyatifi de, 321. haftalarında Maraş/Türkoğlu 2 Nolu L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan 62 yaşındaki hasta tutsak Metin Gönülşen'in durumuna dikkat çekti.

2012 yılından beri tutsak olan Gönülşen'in kalp hastası olduğunu, yapılan ameliyatta beş damarının değiştirildiği, sağ kol ve sol bacağının yüzde 35 kısmi felç ve prostat olduğu belirtildi.

Gönülşen'in tedavisinin hapishane koşullarında tedavisinin sık sık aksatıldığını, salgın nedeniyle de hastaneye sevk edilmediği kaydedilen açıklamada, "Metin Gönülşen'in hem yaşından dolayı hem de kalp krizi geçirme riskinin yüksekliği, beyin damarlarındaki tıkanıklık ve de prostat kanserinin tedavisinin kesintisinden kaynaklı olarak cezaevinde yaşamını devam ettiremez durumdadır. Bu nedenle bir an önce hastaneye tahliye talepli sevkleri yaptırılmalı, heyet raporu aldırılmalı ve Adli Tıp Kurumuna sevki yapılarak infazı ertelenmelidir. Hapishanede yaşamasının, hayatını tehlikeye atacağı aşikar olan Gönülşen, diğer hasta mahpuslar için talep ettiğimiz şekilde, bir an önce serbest bırakılarak tedavisine ailesinin yanında devam etmesi sağlanmalıdır" denildi.

Ankara Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Gönülşen ve hasta tutsakların serbest bırakılması ve tedavi koşularının sağlanması için çağrı yaptı.