2 Ekim 2024 Çarşamba

'Hapishanedeki kirli su sorununu ne zaman çözeceksiniz?'

HDP Milletvekili Muazzez Orhan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e, "Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde kalanlara kirli su verilmesi sorununu ne zaman çözeceksiniz?" diye sordu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde uzun zamandır devam eden su sorununu Meclis'e taşıdı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Orhan, önergede ailelerin ve avukatların aktarımına göre cezaevinde musluklardan akan suyun kirli, kurtçuklu ve lağım gibi aktığını belirtti. Temiz suya erişim hakkının ulusal ve uluslararası mevzuatla koruma altına alındığının vurgulandığı önergede, "Hijyen ve beslenme için en temel ihtiyaç olan suyun bu süreçte sağlanmamasının yaşam hakkına açık bir saldırı olduğu görülmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır" denildi.

HDP Milletvekili Orhan, Adalet Bakanı Gül'ün şu soruları yanıtlamasını istedi:
Cezaevlerinde tutulan insanların sağlık ve yaşam hakkının korunmasından kim veya kimler sorumludur?
Cezaevlerinde temiz suya erişim nasıl sağlanmaktadır? Kullanılan suyun sağlıklı olup olmadığı hangi periyotlarla denetlenmektedir? 
Türkiye'de cezaevlerine temiz suya erişim sorunu yaşanan ceza evleri hangileridir? Bu sorunu çözmek için bir girişim başlatacak mısınız?
Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalanlara kirli su verilmesi sorununu ne zaman çözeceksiniz? Konu hakkında soruşturma başlatacak mısınız? 
2020 yılında cezaevlerinde yaşamını yitiren kişi sayısı kaçtır? Ölüm nedenleri nelerdir?
2020 yılında koronavirüs nedeniyle cezaevlerinde yaşamını yitiren kişi sayısı kaçtır? Bu kişilerin yaş ve cinsiyet dağılımı nedir?