2 Ekim 2024 Çarşamba

Hani'deki sistematik tecavüz Meclis'e taşındı

HDP Milletvekili Güzel, Hani'de beş akrabasının sistematik tecavüzüne uğrayan ve ölümle tehdit edilen G.A.'nın maruz kaldığı ağır hak ihlallerine dikkat çekti. Genç kadının doğumun ardından da tecavüz tehtidine maruz kaldığını belirten Güzel, Adalet Bakanı Gül'e verdiği soru önergesiyle konuyu Meclis'e taşıdı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Hani'de akrabası olan beş erkeğin sistematik tecavüzüne maruz kalan ve durumu öğrendikten sonra şüpheli bir şekilde annesini kaybeden genç kadının maruz kaldığı ağır hak ihlaline ilişkin soru önergesi verdi. 

G.A.'nın erken yaşta iki kez zorla evlendirildiğini, boşanmasının ardından ailesiyle birlikte yaşamaya başladığını belirten Güzel, bu süre zarfında beş akrabasının ölüm tehdidiyle sistematik tecavüzüne uğradığını ifade etti. Rahatsızlanarak hastaneye giden genç kadının hamile olduğunu öğrendiğini ve kendisine tecavüz eden erkeklerin evlerine giderek yaşadıklarını anlattığını dile getiren Güzel, "Ancak hem tecavüz faili erkekler, hem de faillerin aile yakınları tarafından bir kez daha darp edilerek ölümle tehdit edilmiştir. Tecavüz faili beş erkek darp ettikleri G.A.'ya yönelik tecavüzleri bu olay sonrasında da devam ettirmiştir" dedi. 

'Ş.A.'NIN BABASI GENÇ KADININ BAŞINA SİLAH DAYAYARAK TEHDİT ETTİ'
Genç kadının beş aylık hamileyken tecavüze uğradığı hastane raporlarına da yansıdığına dikkat çeken Güzel, tecavüz faillerinden M.A., Ş.A. ve A.D.'nin genç kadına yönelik yapılan tecavüz saldırılarından birine şahit olan anne F.A.'nın yaşadığı şokla birlikte kızını tecavüzcülerin elinden kurtarmaya çalışırken, tecavüzcüler tarafından ağır bir şekilde darp edildiğini belirtti. Genç kadının yaşadığı korku nedeniyle eve gelen babasına hiçbir şey anlatamadığını dile getiren Güzel, şöyle devam etti: "Aldığı darp sonucu bayılan anne hastaneye kaldırılmış ancak bilinci açık olmasına rağmen gördükleri ve yaşadıkları karşısında dili tutulmuş, bir daha konuşmamıştır. Annesinin hastaneye kaldırıldığı gün hastane içinde kendisini tecavüz eden erkeklerden Ş.A.'nın babası genç kadının başına silah dayararak konuşmaması için ölümle tehdit etmiştir. Zar zor cesaretini toplayan kadın savcılığa giderek şikayette bulunmuş ve ardından annesi hastanede yaşamını yitirmiştir."

'SADECE A.D. HAKKINDA CİNSEL SALDIRI SUÇUNDAN SORUŞTURMA BAŞLATILDI'
Güzel, genç kadının diğer akrabalarının, aldığı darp sonucu baygın olarak hastaneye kaldırılan annenin acil servisten girişi yapıldıktan sonra sevk edildiği Nöroloji Servisi'nde kafatasında darp izleri tespit edilmesine rağmen adli rapor tutulmadığını beyan edildiğini aktardı. Annesinin ölümünün şüpheli olduğunu beyan eden genç kadının, şikayet için başvurduğu Bingöl Savcılığının hastanenin kamera kayıtlarına ulaşamadığını yönelik beyanına da dikkat çeken Güzel,  "Bebeğin doğumuyla birlikte sığınma evine yerleşen ve bebeği koruyucu aileye verilen genç kadın yine akrabaları tarafından takip edilmiş ve haber gönderilerek şikayetçi olmaması için tehdit edilmiştir. Hani Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere, Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ek dilekçe ile 18 Kasım 2019 tarihinde suç duyurusunda bulunan G.A. ifadesinde kendisine tecavüz eden beş akrabası hakkında şikayetçi olmuştur. Savcılık tecavüzcü erkeklerden sadece A.D. hakkında cinsel saldırı suçundan soruşturma başlatılmıştır. Akrabası olan beş erkek tarafından tecavüze maruz kalan genç kadın bebeğin babasının kim olduğunu bilmediğini ve sadece soruşturma başlatılan A.D.'ye DNA testi yapıldığını testin uyuşmadığını ve diğer faillere DNA testi yapılmadığını beyan etmiştir" ifadelerini kullandı. 

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması için şu soruları yöneltti:

'TECAVÜZ VAKASI BAKANLIĞINIZIN BİLGİSİ DAHİLİNDE Mİ?'
■ "Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı kırsal Çukur Mahallesi'nde yaşayan 21 yaşındaki genç kadının akrabası olan beş erkek tarafından sistematik olarak maruz kaldığı tecavüz vakası bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
■ Tecavüz faillerinden aldığı darp sonucu baygın olarak hastaneye kaldırılan annenin acil servisten girişi yapıldıktan sonra sevk edildiğini Nöroloji Servisi'nde kafatasında darp izleri tespit edilmesine rağmen adli rapor tutulmadığı doğru mudur?
■ Vakanın seyri, annesinin şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiğini beyan eden genç kadının ortaya koyduğu iddiaları bu denli güçlendirmişken annenin şüpheli ölümüne dair neden etkin bir soruşturma yürütülmemiştir? Hastanenin kamera kayıtlarına neden ulaşılamamıştır?
■ G.A.'nın kendisine sistematik olarak tecavüz eden beş erkek hakkında suç duyurusunda bulunmasına rağmen neden sadece birine soruşturma başlatılmıştır? Tecavüz faili diğer dört erkekten neden sadece birine soruşturma başlatılmıştır? Tecavüz faili diğer dört erkekten neden DNA örneği alınmamıştır. Kadının beyanına rağmen diğer faillere DNA testinin yapılmamasının gerekçesi nedir? Söz konusu soruşturma hangi aşamadadır?
■ Son zamanlarda özellikle Kürt halkının yoğun olarak yaşadığı bölgelerde artan taciz ve tecavüz vakalarının nedenlerine dair yapmış olduğunuz bir araştırma var mıdır?
■ Genç kadının basına yansıyan ifadelerine göre failler tarafından hala tehdit edilmektedir. Bu kapsamda son on yılda kaç kadın koruma kararı altındayken erkek şiddeti sonucu katledilmiştir?
■ Ölüm tehdidi ve şiddet altında olup kamu kurumlarına başvuran ve başvuruları için gerekli girişimler yapılmayan kadınların, ölümü veya yaralanmasından sorumlu tutulan kamu görevlisi sayısı kaçtır? Görevini yapmayan bu kamu görevlileri hakkında yürütülen soruşturma sayısı ve soruşturulan kişi sayısı kaçtır?
■ 2002'den bugüne kadar cinsel saldırı suçu nedeniyle kaç başvuru yapılmış, kaç kişiye soruşturma açılmış, kaç kişiye savcılık kararıyla takipsizlik kararı verilmiştir? Söz konusu kişilerden kaçı takipsizlik kararının ardından aynı suçu tekrarlanmıştır?"