Hanau'da katledilenler Almanya'nın sokaklarında anıldı
Almanya'nın birçok kentinde sokağa çıkan çok sayıda kişi Hanau'da üç yıl önce katledilenleri andı. Faşizm ve ırkçılığa karşı mücadeleye dikkat çekilen eylemlerde, Alman devletinin katliamdaki rolü de vurgulandı.
Almanya'nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020'de göçmenlere karşı gerçekleşen katliamın 3. yılında birçok kentte binler sokağa çıktı. Adalet talebini yükselten binler, gerçek sorumluların açığa çıkarılması çağrısını yeniledi.
HANAU
Irkçı katliamın gerçekleştiği Hanau kentinde binlerce kişi sokaklara döküldü. Devrimci sosyalist gençlerin öncülüğünde Hanau tren istasyonundan eylem alanına doğru "Hanau'dan Rojava'ya direniş antifaşizm demektir!" sloganıyla yüründü.
Katledilenlerin ailleri konuşmalarında Alman devletinin katliamdaki rolüne dikkat çekti. Katledilen Ferhat Unvar'ın babası Metin Unvar, depremzedelerle dayanışmaya çağırdı, faşizme karşı her yerde mücadelenin önemine dikkat çekildi. Binlerin katıldığı eylem boyunca "Naziler ve devlet el ele" ve "Her yerde polis var, hiçbir yerde adalet yok" sloganlarıyla polise tepki gösterilirken, eylem "Naziler öldürüyor, devlet destekliyor!" ve "Hanau cinayetti, her yerde direnişe" sloganlarıyla sona erdi.
KOLN
Köln kentinde eylemin adresi Wiener Platz meydanı oldu. Sosyalist gençlik örgütü Young Struggle ve genç kadın örgütü ZORA, AGİF, AVEG-KON, Samidoun gibi farklı göçmen örgütlerinin de katılımıyla gerçekleşen eylem katledilenler anısına saygı duruşuyla başladı.
"Hanau tek değildi, her yerde direnişe!", "Hanau, Halle, Celle hiçbiri tek değildi" sloganlarının atıldığı eylemde Hanau için adalet talebi yinelendi. Konuşmalarda geçen 3 yıl boyunca devam eden ırkçı saldırılara, kadınların durumuna ve depreme de değinildi. Eylemde Deprem Dayanışma Ağı için yardım toplanıldı.
Eylem "Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganıyla sonlandı.
DUISBURG
Duisburg'da sosyalist gençlik örgütü Young Struggle, ZORA, Pride Rebellion, YDG, Internationale Jugend (Enternasyonal Gençlik) öncülüğünde yapılan eylemde katledilenler anıldı, faşizme mücadele çağrısı yapıldı.
"Hanau tek değildi her yerde direnişe" sloganının atıldığı eylemde aynı zamanda mücadelenin zorunluluğuna da değinildi. Eylem sonunda polisin engelleme girişimine rağmen farklı noktalara yürüyüş gerçekleşti.
HAMBURG
Hamburg'da sosyalistler ve devrimci örgütler, Alman devletinin katliamdaki rolüne dikkat çekti. Hanau'da ve diğer yerlerde yaşanan katliamlara göz yuman devlet gerçekliğine karşı, antifaşist mücadelenin devlete de yönelmesi gerektiği vurgulandı. Genç kadın örgütü ZORA'nın yaptığı konuşmada, faşistlerin kadın düşmanı ideolojilerinin tüm kadınlara bir tehdit olduğu dile getirildi, tüm genç kadınlara örgütlenme çağrısı yapıldı.
HİLDESHEIM
Almanya Hildesheim'te kent meydanına yüründü. Gençlik örgütü Young Struggle'ın çağrısıyla bir araya gelen çok sayıda kişi Alman devletinin saldırılardaki rolüne ve Alman devletinin Türk devletiyle ilişkisine dikkat çekti. "Hanau'dan Kürdistan'a faşist teröre karşı mücadeleye" şiarlı pankartın en önde taşındığı eylem, "Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganıyla sona erdi.
STUTTGART
Almanya'nın Stuttgart kentinde devrimci, antifaşist grupların yapmış olduğu çağrı ile düzenlenen eylem, Karls Platz meydanında başladı. Burada yapılan saygı duruşunun ardından, Hanau'da katledilenlerden Gökhan Gültekin'in abisi Çelik Gültekin'in göndermiş olduğu "3 sene sonra Hanau" adlı mesajı okundu.
Eylemde yapılan konuşmalar, açılan pankart ve dövizlerle faşizm ve ırkçılık lanetlendi. Yüzlerce kişinin katılımıyla Marien Platz meydanına yüründü.
Polisin engelleme girişimini yok sayan yüzler eylem boyunca, "Hala Hanau'da ırkçı katliam", "Her yerde mücadele", "Hep birlikte Irkçılığa", "Faşizme karşı", "Tek Hanau değil, her yerde mücadele", "Yurt dışı eden yetkililere karşı dayanışma gerçekleşmeli", "Avrupa'ya duvarlar örmeyin", "Kalıcı ikamet herkes için", "Her yerde sınırları açın", "Demir telleri çöpe atın", "Yaşasın enternasyonal dayanışma!" sloganları atıldı.