20 Eylül 2024 Cuma

Hamile kalan işçi işten çıkarıldı

Demirören Medya, hamile kaldığı için bir kadın işçiyi istifaya zorladı. İstifayı reddeden, baskı ve mobbinge boyun eğmeyen kadın işçinin sözleşmesi feshedildi.

Demirören Medya'nın finans departmanında çalışan kadın işçi, hamile kalmasının üzerine yöneticilerinin baskı ve mobbingine maruz kaldığını açıkladı. Kadın işçi, şirket yöneticilerinin hamilelik gerekçesiyle istifa etmesi yönünde baskı oluşturduğunu, istifa etmeyeceğini belirterek bulunduğu durumun işten çıkarılması için bir gerekçe olamayacağını ifade ettiğinde ise sözleşmesinin feshedildiğini belirtti.

Patronların Ensesindeyiz'e (PE) yaşadıklarını anlatan işçi, hem bu konuda kamuoyu oluşturarak hem de hukuki haklarını kullanarak haksızlığa karşı mücadele edeceğini ifade etti. İşe girmeden önce direktörünün çocuk düşünüp düşünmediğini sorduğunu aktaran kadın içşi, çocuk düşünmediğini söylediğini belirtti. Ancak bir süre sonra hamile keldiğini, üç hafta önce direktörü ve Kana De'nin bütçe müdürünün CFO'ya yapmadığı şeylerle şikayet ettiğini ifade etti. "Daha sonrasında direktörüm pozisyonumun bir altına yan yardımcısı almıştı. Ondan memnun olmadığını, onu çıkarıp başka bir uzman alacağını söyledi. Bu konuyla ilgili mesleki fikrimi beyan ettim" diyen kadın işçi, ancak kendisinin uzman yardımcısına iş öğretmemekle suçlandığını aktardı.

'İSTİFA ETMEM DAYATILDI'
Akdın işçi, şöyle devam etti: "Ayrıca 'İş arkadaşlarımın motivasyonunu düşürdüğüm' yönünde şikayet aldıklarını belirtti. Kimseyle bu yönde bir konuşmam olmadığını belirttim. Bizde maaşlarda belli bir bütçe oluyor. CFO ve direktörün inisiyatifinde dağılım oluyor. Başta zam oranının düşük olması için böyle davrandıklarını düşündüm. Ki kendisi benimle konuşurken, hamileliğimin 'ona atılan bir gol' olduğunu beyan etti. Hamilelik haberinden önce zam yaptıracağını ve benim müdürlüğümü vereceklerini konuşmuştuk. Daha sonrasında 15 Ocak Pazartesi sabah beni aradı ve istifamı istedi. Başta bütçem yok yeni eleman almam gerekiyor dedi. Ardından sorunun hamile olmam olduğunu, bu nedenle sıkıntı yaşayacağını söyledi. Ben de hamileliğin haklı fesih sebebi olmadığını beyan ettim. Ve bana açıkça 'korunmasız seks yapmayacaktın' dedi. İstifa etmem karşılığında 2 maaş teklif edildi ama kabul etmedim. 15 Ocak Pazartesi 6 aylık çalışma süremin dolmasına bir gün kalmıştı. Dava açamamam için son gün bana böyle bir süreci dayattılar."

'DOĞUMA ALTI AY KALDI, İŞ BULAMAYACAĞIMI BİLİYORLAR'
kendini iyi hissetmediği için doktorun iki gün rapor verdiğini söyleyen kadın işçi, "İzin sonrası ofise gittiğimde CFO sorunun benim performansım olduğunu ve hamileliğimi ön plana çıkarmaya çalıştığımı söyledi. Yıl sonlarında çalışan performansına göre bu sürecin doğal olduğunu söyledi. Şirkette 5 farklı bölümün bütçe süreci ile ilgileniyordum. Süreçlerde performansım ile ilgili sürekli pozitif sözlü dönüşler alıyordum hamilelik haberime kadar. Bana, verdiğim sözleri tutmadığım söylendi. Hamileliğim ile ilgili yüksek sesle sevinemedim bile. Bana doğal süreç olarak söyledikleri ve iki aylık maaş teklif etmeleri onur kırıcıydı. Çünkü şu an itibarıyla beni bir şirketin işe almayacağını biliyoruz. Doğum yapmama 6 ay kaldı. Bu süreçte şirketler hamile kadınları ölü yatırım olarak görüyor. Benden sonraki yeni arkadaşı, benim maaşımın 2 katından fazlasına müdür olarak alacaklarını öğrendim. Son olarak söylemek istediğim bu konu tek başına bir 'kadın meselesi' değil. Benim eşim şu an çalışmıyor. Bu durumu bildikleri için o iki maaşı kabul edeceğim varsayılmış olsa gerek" dedi.

Bu sorunu sadece kendisinin değil birçok kadının yaşadığına dikkat çeken kadın işçi, başına gelenlerin insanlık dışı olduğunun altını çizdi.