20 Eylül 2024 Cuma

Hamas: Ateşkes teklifi üzerinde çalışmaya devam ediyoruz

İsrail'in Filistin'e dönük işgal saldırıları sürerken, Hamas, İslami Cihad ve FHKC liderleri İsrail'in sunduğu yeni ateşkes teklifine ilişkin görüşmelerde bulundu.

Siyonist İsrail'in Filistin'e dönük işgal saldırıları sürerken, Gazze Şeridi'nde yeni bir geçici ateşkes ve esir takası anlaşmasına dair tartışmalar da devam ediyor.

İsrail basını, Mossad direktörü David Barnea'nın Gazze Şeridi'ndeki tüm İsrailli esirlerin serbest kalabileceği 9 aşamalı bir taslak anlaşmayı savaş kabinesine sunduğunu aktardı. İlk aşamada, 35 günlük bir ateşkes karşılığında kadın, hasta, yaralı ve yaşlı 35 İsrailli esirin serbest kalması planlanıyor.

İkinci aşamada, görüşmelerin sürmesi için ateşkesin bir hafta daha uzatılabileceği, Hamas'ın savaşçı olarak kabul ettiği kişilerin ve erkek esirlerin serbest bırakılması üzerinde müzakerelerin yapılabileceği öngörülüyor.

Haberlerde, İsrail'in hapishanelerindeki kaç Filistinli esirin serbest bırakacağına ilişkin detay yer almadı.

HAMAS: TEKLİF ÜZERİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ
Öte yandan Hamas yetkililerinden Usame Hamdan, Filistin direniş gruplarının henüz ateşkes teklifine ilişkin resmi bir yanıt vermediğini ve tartışmaların sürdüğünü açıkladı. İsrail hükümetinin ateşkese dair haberlerin yayılmasını sağlayarak muhalefetin baskısını azaltmayı amaçladığına işaret eden Hamdan, her türlü ateşkes anlaşmasında birinci önceliklerinin Gazze Şeridi ve Filistin'in tamamına yönelik saldırıların durması olduğunu vurguladı. Hamdan, teklif üzerinde çalışmaya devam ettiklerini kaydetti.

HAMAS, İSLAMİ CİHAD VE FHKC LİDERLERİ GÖRÜŞTÜ
Hamas Siyasi Büro yetkilisi İsmail Haniye ateşkes teklifine ilişkin İslami Cihad Genel Sekreteri Ziyad en-Nakhala ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Genel Sekreter Yardımcısı Cemil Mezher'le görüştü.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada; görüşmelerde Gazze Şeridi ve Filistin'deki gelişmelerin ele alındığı kaydedildi.

Yapılan görüşmelerde, Filistinli direniş grupların her daim Filistin halkının ulusal çıkarlarını korumak yönünde hareket edileceği vurgulandı ve herhangi bir ateşkes için öncelikle İsrail'in saldırılarının son bulması gerektiği dile getirildi.