19 Eylül 2024 Perşembe

'Halkımızı Newroz özgürlük bayramına davet ediyoruz'

Diyarbakır'da kutlanacak Newroz hazırlıklarına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Amed Newroz Tertip Komitesi, "halkımızı Newroz Özgürlük Bayramına davet ediyoruz" dedi.
Amed Newroz Tertip Komitesi, "Faşizme karşı halkların baharı" şiarıyla kutlanacak olan Newroz'a ilişkin HDP İl binasında basın toplantısı düzenledi.
 
Basın toplantısına HDP Milletvekilleri Sibel Yiğitalp ve Ziya Pir katıldı. Basın açıklamasının Kürtçesini  DBP İl Eşbaşkanı Naşide Toprak, Türkçesini HDP İl Eşbaşkanı M. Şerif Çamcı okudu. "Newroz direniştir, faşizme karşı halkların baharıdır" denilen açıklamada, "Bu yılki Newroz'u Ortadoğu ve bölgemizde savaşın, işgalin, kriz ve kaosun hüküm sürdüğü bir ortamda karşılıyoruz. Yaşanan bu tarihi gelişmeler, yüzyıllık zulüm ve inkâr tarihinin ancak direnişle aşılacağı noktasına dayanmıştır. Halklarımızın ortaya koyduğu özgürlük çizgisi; birlikte, eşit ve demokratik yaşam iddialı daha bir önem kazanmıştır" denildi.
 
Demokratik siyasetin baskıcı uygulamalarla ortadan kaldırıldığı koşullarında darbeci zihniyete, emeğin sömürüsüne, doğa katliamlarına, inkar-imha ve asimilasyon politikalarına, katliam ve işgale, ekonomik, kültürel ve siyasi kırımlara karşı toplumun umudunu ayakta tutanlar, bugün birlikte ve her zamankinden daha güçlü direnmeye devam ettiği ifade edilen açıklama, "Özgürlük mücadelemizin öncüsü kadınlar, bugün direnişte de en ön safta yer almakta, kadını yaşamın öznesi yapma mücadelesini, 8 Mart'tan aldığı coşkuyla 2018 Newroz'una taşıma iddiasını kararlılıkla sürdürmektedir" diye kaydedildi.
 
Amed Newroz'unu "Ortak vatanda eşit yurttaşlık", "Demokratik çözüm", "Faşizmin tüm uygulamalarına karşı mücadele", "Tecridin kaldırılması", "Tek tip elbise dayatması" ve son olarak "Efrîn'i işgal saldırısı" gündemleriyle halkların karşıladığı belirtilen açıklamada, bu yılki Newroz'un ön çalışmaları ve Newroz günü için bin 200 kişinin seferber olduğu vurgulandı.
 
21 Mart günü Amed Newroz Alanında kutlanacak Newroz'a büyük bir inanç ve kararlılıkla tüm Amed halkının sel olup akacağına inandıklarının altı çizilen açıklamada, "Amed Newroz Tertip Komitesi olarak, komiteyi oluşturan tüm bileşenler adına halkımızı Newroz Özgürlük Bayramına davet ediyor; 'Newroz direniştir, faşizme karşı halkların baharıdır' şiarıyla bir kez daha Amed'e yaraşır bir tarzda tarihi rolünü yerine getirmeye çağırıyoruz" diye belirtildi.