4 Ekim 2024 Cuma

Halkevleri kayyum yasasına karşı mücadele çağrısı yaptı

Halkevleri, dernek ve vakıflara kayyum atamanın önünü açan yasa teklifine karşı tüm demokratik kesimleri birlikte ses çıkarmaya davet etti.

Halkevleri, dernek ve vakıflara kayyum atamanın önünü açan ve Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen "Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Önlenmesi Hakkında Kanun"a ilişkin Genel Merkez binalarında basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Halkevleri Dikmen Şube Yöneticisi Songül Kurt, "Getirilen yasaya baktığımızda; asıl amacın demokratik haklara sınır getirme olduğunu görüyoruz" dedi. Kurt, evrensel hukuka uygun özgürlük ve demokrasi taleplerinin arttığı bir dönemde iktidarın dernek ve vakıflara kayyum atama, sorunları dile getiren üyeleri işlevsiz kılma ve mal varlıklarına el koyma gibi bir düzenleme getirdiğini vurguladı.

İktidarın amaçlarının farkında olduklarını belirten Kurt, "Bizler önceki uygulamalardan da biliyoruz ki, her gün sahte deliller ve gizli tanıklarla açılan onlarca soruşturma ile yasal faaliyetlerin terör kapsamında değerlendirildiği, yasa ile antidemokratik yetkilerle donatılmak istenen Bakanlığın başındaki şahsın, görev sınırlarını da aşarak, bütün muhalifleri düşman ilan eden, hakaret ve tehditlerle dolu söylemlerinin devam ettiği bir iklimde bu yasa tasarısının tek bir anlamı vardır. Alenen ve bilerek söylenen şudur ki; bizim dışımızda kimse konuşmayacak, dernekleri de susturacağız" ifadelerinde bulundu.

Demokratik mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini altını çizen Kurt, "Diktatörlüğe, darbelere ve tüm antidemokratik oluşumlara karşı demokrasi ve özgürlükleri savunmayı kendine amaç edinmiş olan DKÖ ve STK'ları olarak; halkın sesini kesmeye yönelik çıkartılan bu antidemokratik yasayı protesto ediyoruz. İktidarın, evrensel hukuka ve Anayasaya aykırı olan tüm girişimlerine son vermesi çağrımızı bir kez daha yineliyoruz" diye konuştu.

Daha sonra söz alan Halkevleri Bölge Temsilcisi Serdar Kibar ise "Çarpıtma yasalarla, baskılarla kayyumlarla bu ülkeyi yönetmenize izin vermeyeceğiz. Demokrasiye, ifade özgürlüğüne sahip çıkacağız" diye belirtti.