2 Ekim 2024 Çarşamba

Halkevleri Genel Başkanlığına Nebiye Merttürk seçildi

Halkevleri Genel Yönetim Kurulu toplantısı Pazar günü gerçekleştirildi. Toplantıda, Nebiye Merttürk'ün oybirliği ile Halkevleri Genel Başkanlığı'na seçildiği açıklandı.

Halkevleri yeni dönem mücadele programına ilişkişkin 13 Eylül Pazar günü ODTÜ Vişnelik Tesisleri'nde bir delege toplantısı düzenledi.

Toplantıya, Halkevleri önceki dönem Genel Başkanı ve HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy da katıldı.

Ersoy yaptığı konuşmada parlamentoda yer aldığı iki yıllık süreci özetleyerek, bu süre zarfında toplumsal mücadelelerin sesini parlamentoya taşımaya çalıştığını aktardı. Milletvekilliği ile birlikte parlamentarizm eleştirilerinin gündeme geldiğini hatırlatan Ersoy, "Ne yasal parti olduk ne de parlamenter siyasetin batağına saplandık" dedi.

Delege toplantısının ardından yapılan Genel Yönetim Kurulu toplantısında, Halkevleri Genel Başkanlığı'na oybirliği ile Nebiye Merttürk'ün seçildiği açıklandı.

Genel Kurulda konuşan Nebiye Merttürk "Dünyanın ve ülkemizin kaotik bir dönemden geçtiği bir süreçte yeni bir adım atıyoruz. Bu kaotik dönemde, en iyinin de en kötünün de ihtimaller dahilinde olduğu ortadayken en çok ihtiyaç duyduğumuz şeye yani örgütümüze ve halkımıza inanıyoruz. Hatalarımızı ve yeteneklerimizi gözden geçirip bugünün ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde örgütlenmeye ve Halkevleri'nin tarihine yakışır bir örgüt olmaya dair kararlılığımızı tazeliyoruz" dedi.

Kapitalizmin insanlığa sunacak iyi bir şeyi kalmadığına ve faşizmin yükselişine dikkat çeken Merttürk, "Bu noktada dünya halkları yeni bir düzenin, eşitlikten ve özgürlükten yana bir düzenin yani sosyalizmin imkanını arıyor. İşte tam da bizim ortaya çıktığımız yer burası. Halkın eşitlik ve özgürlük özlemlerini sosyalizmle buluşturacak bir örgütlü çaba, örgütlü mücadelenin yaratılması bizi bekliyor" diye kaydetti.

Bu çabanın somut mücadele alanlarında gerçek karşılığını bulacağını bilen bir gelenekten geldiklerini belirten Merttürk, "Kadın hareketi uzun yıllardır mücadelesinin birikimiyle kazandığı nitelik aslında bugün toplumsal muhalefetin yol göstericisi niteliğindedir. ölümü göze almak pahasına hayatlarından ve haklarından vazgeçmeyen kadınlar, özgürlükçü bir inatla tüm sınırları zorluyor. Hepimizin imrenerek izlediği bu hareketi artık kendi örgütümüzden başlayarak, yeni bir mücadele ivmesine kavuşturmanın zamanı çoktan gelmiştir. Bugün gelinen nokta itibariyle işimiz eskisinden daha da kolay. Kadınların devrimci iradesi hem her soruna net tarifler sunan, hem pratik çözümler üreten, meşru, militan ve kitlesel bir hareket olarak kendi köklerimize en yakın yerde yanı başımızda duruyor" diye belirtti.

Merttürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yine tıpkı kadınlar gibi her gün iş cinayetlerinde hayatını kaybeden, haklarına saldırılan, güvencesizleştirilen ve en son pandemi koşullarında virüsle yüz yüze, kölece çalışmak zorunda bırakılan işçilerin, işçi sınıfımızın yeni arayışları, yeni örgütlenme pratikleri bize yeni bir isyancı dönemin kapılarının zorlandığını gösteriyor. Ve bugün işçi sınıfı yanında kim varsa, örgütlenme ve mücadele etme kararlılığını kim yalnızca sözle değil aynı zamanda eylemiyle destekliyorsa onunla yol yürümeye açık ve isteklidir. İşte biz tam bu noktada tekrar tarih sahnesine eylemimizle damga vurmaya adayız.

"Bir kişi daha eksilmeyeceğiz sloganını hayatın tüm noktalarında ve mücadele alanlarında pratiğe döken bir kararlılıkla yürüyeceğiz. Kaderimizi katledilen, sömürülen, dışlanan kim varsa onunla ortaklaştıracağız. Bu yoldan yürüyerek sarsacağız dünyayı."