21 Eylül 2024 Cumartesi

Halkalı Yeni Havalimanı Metro şantiyesi inşaat işçileri ağır koşullarda ve çok ucuza çalıştırılıyor

Ağır koşullarda, sefalet ücretiyle  Halkalı Yeni Havalimanı Metro şantiyesinde çalıştırılan inşaat işçileri, yaşadıklarını anlattı. İnşaat işçileri, koğuşlarda 6 kişinin, tahtakurularının arasında yaşadığını belirterek verilen kötü yemeklere işçinin itiraz hakkının olmadığını kaydetti.

Kolin-Kalyon-Cengiz konsorsiyumunda yapılan Halkalı Yeni Havalimanı Metro şantiyesinde çalışan işçiler asgari ücret ile en az 10 saat çalıştırılıyor. Ayrıca iki haftada bir sadece pazar günleri izne çıkabilen işçiler 13 gün aralıksız çalışıyor.

İnşaat Emekçileri Sendikası (İnşaat-Sen), aracılığıyla yaşadıklarını anlatan inşaat işçisi koğuşlarda 6 kişinin, tahtakurularının arasında yaşadığını belirterek verilen kötü yemeklere işçinin itiraz hakkının olmadığını kaydetti.

İNŞAAT İŞÇİSİ: ÇOK ZOR ŞARTLARDA, ÇOK UCUZA ÇALIŞTIRILIYORUZ
İnşaat işçisi, metroda çalışıyoruz, 30 ile 50 metre arasında yerin altındayız. 10 saat üzerinde. Bir pazar çalışıp bir pazar çalışmıyoruz. 7 buçuk, 2 buçuk saat üzerinde mesai veriyorlar bize onu kabullenemiyoruz. Yemek, tahta kurusu gibi şeylerin derdini çekiyoruz. Bunun düzelmesini istiyoruz. Çok zor şartlarda, çok ucuza çalışmak insanın zoruna gidiyor" ifadelerini kullandı.

İNŞAAT-SEN: EN AZ YÜZDE 50 ZAM YAPACAKSINIZ
Açıklama yapan İnşaat-Sen, "Asgari ücretle kölece çalışmaya son vereceksiniz. Kalıpçı, demirci, elektrikçi, kaynakçı yalıtım mevrancı ve duvarcılara en az yüzde 50 zam yapacaksınız. Asgari ücretle çalışan düz işçilere, kalite kontrolcülere taban ücreti olarak 15 Bin TL net maaş vereceksiniz. Tahtakurulu koğuşlarda yaşama devri kapanacak. İşçilere sağlıklı barınma hakkını vereceksiniz. Beslenme lütuf değil en temel haktır. Tüm kötü yemekler çöpe gidecek, işçilerin sağlıklı beslenme hakkını vereceksiniz" dedi.