23 Eylül 2024 Pazartesi

Hakları için Cumhurbaşkanlığına başvuran sağlıkçılara 'istifa edin' baskısı

Özel Çağıner Hastanesi'nde salgın nedeniyle ücretsiz izne gönderilen bazı sağlık çalışanları, SGK'ya yapılan "yanlış bilgilendirme" nedeniyle devletin ödediği Nakdi Ücret Desteği'nden yararlanamadı. Hastane yönetimi, haklarını aramak için CİMER'e başvuran çalışanlarına istifa etmeleri için baskı yaptığı örenildi.

İstanbul Kadıköy'deki Özel Çağıner Hastanesi'nde salgın nedeniyle ücretsiz izne gönderilen bazı sağlık çalışanlarının, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yapılan "yanlış bilgilendirme" nedeniyle devletin ödediği Nakdi Ücret Desteği'nden yararlanamadığı belirtildi. Sağlık emekçileri, haklarını aramak için Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) başvurdu. Şikayetlerden rahatsız olan hastane yönetiminin, çalışanları istifaya zorladığı ortaya çıktı.

İşten çıkarma yasağı boyunca Nakdi Ücret Desteği'nden yararlandıklarını ifade eden tıbbi laboratuvar teknikeri Su Küçüktuna, "Ücretsiz izne kendi isteğimizle ayrılmadık, işverenin kararıyla pandemi sürecinde kaynaklı ayrıldık. Buna rağmen işveren, '21 ücretsiz izin kodu' ile SGK'ye bildirim yapıp, devletin Nakdi Ücret Desteği ödemesini engelliyor. Nisan, mayıs, haziran ayları '28 kod ile SGK'ye bildirilmişken, temmuz, ağustos, eylül, ekim, kasım ayları 21 kod ile işveren tarafından SGK'ye bildirildi" dedi.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre CİMER gibi şikayet organlarına başvurdukları için işverenin baskı uyguladığını söyleyen Küçüktuna, şöyle devam etti: "Bazı kişilere 'istifa edin' baskısı yapıldı. İşverenlerimiz hem cezadan hem de ihbar tazminatından kurtulmak için işçiyi istifaya zorladı. Hemşire arkadaşım hakkı olan mesai ücretini ve SGK ile İŞKUR'a doğru bildirimler yapılmasını isteyince müdür ve muhasebeci 'İşten ayrıldık, yardımcı olamayız' dedi. Hastaneden arayınca onların çalıştığı bilgisi geldi."

Küçüktuna, Mart ayında tam çalışmasına rağmen sigorta priminin sadece 5 gün yatırıldığını belirtti. Özel Çağıner Hastanesi'nden ise konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.