16 Eylül 2024 Pazartesi

Hakkari'den seslendiler: Barış Türkiye'nin öncelikli gündemi olmalı

Hakkari'de 1 Eylül dolayısıyla yapılan açıklamada, barışın yeniden konuşulduğu bir sürecin inşası için mücadelenin süreceği kaydedildi. 

Hakkari Emek ve Demokrasi Platformu 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne ilişkin Yüksekova'da bulunan sanat sokağında bir araya geldi. Açıklama öncesi Sanat sokağına, "Bijî Aşitî" sloganları ile yürüyüş gerçekleştirildi. Açıklamaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Yüksekova ilçe örgütü yöneticileri, Barış Anneleri, Yüksekova Belediye Eşbaşkanları katılım sağladı. Kürtçe yapılan açıklama metnini İHD Hakkari Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz okudu.

Şiddetin, silahın, operasyonların ve güvenlikçi yaklaşımların Kürt meselesini çözmekten ziyade derinleştirdiğini belirten Çapraz, "Güvenlikçi politikalarda ısrarın da toplumsal barışa ve birlikte yaşam iradesine zarar verdiği fazlasıyla deneyimlenmiştir. İmzacı kurumlar olarak barış için amasız ve fakatsız artık yeter diyoruz. Barışın Türkiye'nin en önemli ve öncelikli gündemi olması  gerektiğini, bu nedenle barışın yeniden konuşulduğu bir sürecin inşa edilmesi için tüm sorumlular ile temasa geçmeyi topluma ve ülkeye karşı bir görev ve sorumluluk olarak görmekteyiz. Haklı ve güçlü bir şekilde Kürt meselesinin barışçıl ve demokratik çözümüne yönelik çatışmasızlık ortamının sağlanması için tüm aktörleri, toplumsal ve siyasi dinamikleri üzerine düşen sorumluluklarının gereğini yerine getirmeye bir kez daha davet ediyoruz" dedi.

Açıklama, alkışlar ve "Bijî aşitî" sloganlarıyla son buldu.