19 Eylül 2024 Perşembe

Hakkari'de Abdullah Kançi için adalet talebi

İHD Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, 135. hafta eyleminde 1994'te gözaltına alınıp işkencede katledilen Abdullah Kançi için adalet istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 135. haftasında Yüksekova ilçesinde bulunan Sanat Sokağı'nda yan yana geldi.

Basın açıklamasını okuyan İHD Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Sibel Çapraz, 1994 yılında Yüksekova'nın Doski vadisinde hayvan otlatırken bölgede operasyona çıkan Bolu Komando Tugayı askerleri tarafından gözaltına alınan ve ağır işkence edilerek katledilen Abdullah Kançi'nin hikayesini kamuoyuyla paylaştı.

Kançi'nin ailesinin uzun uğraşlar sonucu Abdullah Kançi'nin ağır işkence görmüş, ayakları kesilmiş ve vücudu yanıklar içindeki bedenini bulduğunu aktaran Çapraz, Kançi ailesinin Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvurunun "kovuşturmaya yer olmadığı" gerekçesiyle kapatıldığını söyledi.

Çapraz, şöyle devam ettti: "Tüm diğer başvurular reddedildi ve dosya sürüncemede bırakılarak kapatıldı. Abdullah Kançi'nin akıbeti faili meçhul bırakıldı. Biz insan hakları savunucuları Abdullah Kançi nin işkence ile katledilmesinin tam karşısında adalet arayan tarafta sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Abdullah Kançi ve tüm kayıplar için adalet istemekten asla vazgeçmeyeceğiz."

Açıklama, Kançi şahsında tüm faili meçhuller için yapılan oturma eyleminin ardından son buldu.