19 Eylül 2024 Perşembe

Haiti'de IMF anlaşması sonrası halk sokakta

Karayip ülkesi Haiti'de hükümetin IMF anlaşması sonrası yakıt fiyatlarına zam girişimi ülkede 2 gün boyunca süren yağma ve kundakçılık olaylarına neden oldu.
Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Haiti'de IMF ile yapılan anlaşma gerekçesiyle benzine yapılan yüzde 50 zam halkı sokağa döktü. Protestolar nedeniyle hükümet zam kararının "geçici olarak durdurulduğu"nu açıkladı. Ancak eylemler devam etti.
 
Zam kararının açıklandığı Cuma gününden bu yana başkent Port-au-Prince'te ana yollar barikatlarla kapatıldı ve çöp kutuları ateşe verildi. Benzer şekilde ülkenin ikinci büyük kenti Cap-Haitien ile Les Cayes, Jacmel ve Petit-Goave bölgelerinde de protesto gösterileri düzenlendi.
 
American Havayolları, Air France, Delta, Jet Blue ve Copa gibi büyük havayolu şirketleri Port-au-Prince uçuşlarını iptal etti. ABD Büyükelçiliği de Haiti'de bulunan personeline kendilerini koruma altına almaları talimatı verdi.
 
Muhalefet liderleri de zam geri çekilmezse iktidarı devirecekleri uyarısı yaptı. Reuters, protestocu olduğu ileri sürülen maskeli bir kişinin "Yoksul insanlar yemek istiyor. (Başkan) Jovenel'e Haiti'nin ona ve ailesine ait olmadığını söylemek istiyorum. Ülkeyi terk etmeli, ülkeyi bize bırakmalı ki yaşayalım" dediği görüntüleri yayınladı.
 
En az 7 kişinin polisle çıkan çatışmalarda yaşamını yitirdiği duyuruldu. Ölenlerden birinin polis memuru olduğu açıklandı.
 
Karayiplerde küçük bir ada devleti olan Haiti, 2010 yılında 200 bin kişinin öldüğü büyük bir depremle sarsılmış, 2016 yılında da Matthew Kasırgası adayı vurmuştu. Ülkede hâlâ 40 bin kişi deprem sonrası oluşturulan kamplarda yaşıyor. Ayrıca son yıllarda ortaya çıkan kolera salgını nedeniyle binlerce kişi de yaşamını yitirdi.
 
El Cezire'nin haberine göre Haiti Başbakanı Jack Guy Lafontant, karardan bir gün sonra zammın "geçici olarak durdurulduğu"nu açıkladı. Devlet televizyonuna konuşan Lafontant, halkın verdiği mesajı aldıklarını söyledi, "Mesajı aldım ve düzeltilmesi gerekeni düzelttim. Bugün beni izleyenler hepinizden evinize gitmenizi istiyorum" dedi.
 
Gösterilerin ardından başkent sokaklarında moloz yığınlarının arasında cesetlerin görüldüğü de ifade edildi.
 
ABD'nin Port-au-Prince Büyükelçiliği, vatandaşlarına bulundukları yerde kalmaları uyarısında bulundu, çok sayıda uçuşun iptal edildiğini ve gösteriler nedeniyle Haiti genelinde telekomünikasyon hizmetlerinin etkilendiğini duyurdu.