22 Eylül 2024 Pazar

Haiti halkı Başbakan Henry'yi istifaya çağırdı

Haiti'nin pek çok kentinde sokaklara dökülen halk, hükümetin ekonomi politikalarının enflasyon artışına sebep olduğuna dikkat çekerek Başbakan Ariel Henry'yi istifaya çağırdı.

Haiti'de binlerce kişi, Port-au-Prince, Cap-Haitien, Petit-Goave ve Jacmel kentlerinde sokağa çıkarak yüzde 29'a çıkan enflasyona tepki gösterdi. Başbakan Ariel Henry yönetimindeki hükümet politikalarının ekonomik ve politik bir krize yol açtığını vurgulayan halk, Henry'nin istifasını istedi.

Başkent Port-au-Prince başta olmak üzere pek çok kentte yürüyüşler gerçekleştiren ve kurdukları barikatları ateşe veren halk, özellikle akaryakıta erişimlerinin giderek zorlaştığını belirterek, "Ariel gitmezse öleceğiz" dedi.

Öte yandan ülkedeki çete şiddeti ve kaçırılmalar giderek artıyor. Sınır Tanımayan Doktorlar'ın raporuna göre, geçen ay bini aşkın kişi çeteler yüzünden başkentin izbe bir bölgesinde su ve yiyeceğe erişimi olmadan rehin tutuldu.

Henry, başa geldiğinde çeteleri engelleyeceği yönünde güçlü vaatlerde bulunmuştu. Son olarak temmuz ayında 20'yi aşkın kadının çeteler tarafından toplu tecavüz saldırısına uğradığı ortaya çıktı. Halk, hükümetin bu konuda somut adımlar atmamasını eleştirdi ve Henry hükümeti altında güvende hissetmediklerini söyledi.