Hacı Bektaş Veli etkinlikleri başladı
61. ulusal, 35. uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri, Alevi örgütlerinin dergahta yaptığı oturma eylemi ile başladı. 3 gün sürecek etkinlikler kapsamında bugün, DEM Parti açıklama yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile Aleviliği asimile etmeye çalıştığı vurgulanan açıklamada, "Alevi örgütlerinin talebi bizim de talebimizdir" denildi.
Her yıl Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen Hacı Bektaş Veli'yi anma etkinlikleri bugün başladı. Hacı Bektaş dergahı önünde oturma eylemiyle başlayan 61. ulusal, 35. uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri, 3 gün sürecek.
ERÇE: DERGAHIMIZI GERİCİ, IRKÇI ZİHNİYETE TESLİM ETMEYECEĞİZ
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, "Bugün bir olmazsak yarın bir araya gelemeyeceğiz. Dergahımızı bu gerici, ırkçı zihniyete teslim etmeyeceğiz. Gün birlik olma günüdür. Kendi canlarımız yakasında bulunan kart ile alınıyor, bu bir zulümdür. Pir Sultan'ın boynuna geçirilen urgan şimdi canlarımızın boynuna geçirilmek isteniyor" dedi.
ASLAN: AKP, HALKIN VERGİSİYLE YAPILAN KÜLTÜR MERKEZİNİ KULLANDIRMIYOR
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Aslan ise, Hacı Bektaş Kültür Merkezinin halkın vergileriyle yapıldığını, ancak AKP iktidarının Alevi halkına bu mekanı kapattığını vurguladı, "Onlar bize izin vermeseler de Hacıbektaşın her alanı bizim için kutsaldır. Biz buradayız" diye konuştu.
GEÇMEZ: ALEVİLER VARDIR
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Vakfı Ercan Geçmez de, dergahların Alevilerin olduğunu vurguladı, "Aleviler üzerinde hegemonya oluşturmaya çalışıyorlar. Aleviler vardır, Alevilik haktır" diye ekledi.
Anma, semahlar ve deyişler ile devam ederken, Hacı Bektaş Veli Dergahı ziyaret edildi.
ABDALLAR SEMAH DÖNDÜ
Hacı Bektaş Veli'yi anmak için çok sayıda kentten Hacıbektaş'a gelen Abdal Aleviler, çocuklarıyla birlikte dergahta semah döndü.
DEM PARTİ: DERGAHLAR ALEVİLERE DEVREDİLMELİ
Devletin Alevisini yaratma çabasına karşı bir tepki de Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) geldi. DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu Hacıbektaş'ta açıklama yaptı.
Açıklamada söz alan Komisyon Eş Sözcüsü Yüksel Mutlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile Aleviliği asimile etmeye çalıştığını vurguladı, "Alevi örgütlerinin talebi bizim de talebimizdir. Eşit yurttaşlık istiyorlar biz de eşit yurttaşlık istiyoruz. Bu dergahın Alevilere ve Alevi örgütlerine devredilmesi gerekiyor. Alevilik bir makamın başkanlığına sığacak bir inanç değildir. Bu asimilasyona, kırıma karşı biz de Alevilerin yanındayız. İnsanların yakalarına misafir kartı takılması ötekileştirmedir. Hepimiz buranın sahibiyiz. AKP iktidarı, Alevileri soykırıma uğratmaktan vazgeçmeli" dedi.
Açıklamanın ardından heyet, Kadıncık Ana Türbesi'ni ziyaret etti.
HACIBEKTAŞ'TA ALEVİ OCAKLARI KONUŞULDU
Bugünkü etkinlikler kapsamında, "Ocakların dünü ve bugünü" başlığı altında, Hacıbektaş Belediyesi'nin konferans salonunda panel düzenlendi.
Araştırmacı yazar Hamza Aksüt, araştırmacı yazar Piri Er ve Prof. Dr. Ali Yaman'ın katıldığı panelde moderatörlük yapan Abbas Tan, Alevi kurumları olarak Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığını kabul etmediklerini söyledi. Kültür Merkezinin işgal edildiğine dikkat çeken Tan, "Bu kadar kişi bu kadar küçük bir alanda panel yapmak zorunda kaldık" dedi.
AKSÜT: GÜNÜMÜZDE OCAKLAR İŞLEV KAYBINA UĞRAMIŞTIR
Panelde ilk olarak araştırmacı yazar Hamza Aksüt söz aldı. Dün bilinirse bugünün de bilineceğini söyleyen Aksüt, Alevi ocağına ilişkin şu bilgileri verdi: "Alevi Ocağı seyitlerin toplamından oluşur. Ocak; türbe, ziyaret, tekke değildir. Ocaklar seyit ve taliplerden oluşur. İmam Hüseyin'in soyundan gelenlere seyit denilir. Seyitlerin belli aşiretleri işat etmesiyle ocaklar ortaya çıktı."
Aksüt, bugün ocakların işlev kaybına uğradığını, ocaklarda kimlik bozulması yaşandığını da söyledi.
YAMAN: OCAK SİSTEMİ CUMHURİYET DÖNEMİNDE DARBE ALDI
Prof. Dr. Ali Yaman ise, Aleviliğin çok büyük bir coğrafi alana yayıldığını, Varto'daki geleneklerle Bergama'dakinin aynı olmadığını söyledi. Alevi kurumlarının araştırma merkezi kurmasını öneren Yaman, "Benim için ocakları oluşturan 3 unsur vardır. İlki bir soy belirliyor kendine kişi, ikincisi hep bir keramet vardır, üçüncüsü de hizmettir. Soy, keramet ve hizmet, ocakları anlatan bir noktadır. Ocak sisteminin darbe yemesi asıl cumhuriyet dönemindedir. Cumhuriyette kentlere göç, ocak sistemini ciddi anlamda zedeliyor. Dede talip ilişkisi büyük oranda kopuyor. Kurumlar, inanç eğitimi sağlayacakları okullar geliştirmeleri gerekiyor. Ocak sisteminin güncellenmesi zorunlu hale gelmiştir, dedelerini yetiştirecek bir eğitim sistemine ihtiyaç vardır" dedi.
ER: ALEVİLERİN, OCAK VE SECERE İLİŞKİSİNİ KONUŞMASI GEREKİYOR
Araştırmacı yazar Piri Er, Alevilerin, ocak ve secere ilişkisini konuşması gerektiğine söyledi.