22 Eylül 2024 Pazar

Haber-Sen'den TRT'ye liyakat çağrısı

TRT'de "Kadro unvan çalışması" ve kurum içinde yaşanan eşitsizliklere ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Haber-Sen Genel Başkanı Musa Özdemir, iktidarın son 10 yılda TRT'de "Mutlak söz sahibi" olduğunu söyledi.

KESK'e bağlı Haber-Sen, TRT'de "Kadro unvan çalışması" ve kurum içinde yaşanan eşitsizliklere ilişkin genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi.
 
Toplantıda konuşan Haber-Sen Genel Başkanı Musa Özdemir, "TRT'de 'Kadro Unvan Çalışması' adıyla kurum içi 'Görevde Yükselme Sınavı' yapıldı, uzun yıllardır kadro unvanlarına yönelik sıkıntıların çözülmesini bekleyen 2 bin civarında TRT çalışanı kapsam dışında bırakılarak sınava girmeleri engellenmiş ve sıkıntılar daha da derinleşmiştir" dedi.

'BU SINAV KİMLER İÇİN AÇILDI?'
"Bu sınav kimler için açıldı?" diye soran Özdemir, "Spikerlik, muhabirlik, prodüktörlük ya da kameramanlık konusunda hiçbir deneyimi ve birikimi olmayanlar bu sınava girebiliyorken, 20-25 yıldır fiilen bu görevleri yürütenlerin bu sınava girememesi, yalnızca iş barışını bozmakla kalmamakta, TRT Yönetimine yönelik 'siyasi kadrolaşma iddiaları'nı da güçlendirmektedir" diye belirtti.

İktidarın son 10 yıl içerisinde TRT'de "mutlak söz sahibi" olduğunun altını çizen Özdemir, "Kamu kurumu yöneticileri, kamu emekçilerine 'hakkaniyet ve eşitlik içinde davranmak' zorundadırlar. Tüm personelin özlük haklarının iyileştirilmesi, çalışanların memnuniyetini ve motivasyonunu artıracaktır" diye konuştu.

'REJİM REFORMU TAMAMLANMALI'
Öncelikli taleplerinin başlatılan personel rejimi reformunun tamamlanması olduğunu dile getiren Özdemir, "Sınavın, daha önce taslağı açıklanan 'Kadro Unvan Çalışması' tamamlanana kadar ertelenmeli. 2010'da kaldırılarak şahsa bağlı hale getirilen kadrolar da dahil olmak üzere, kadro unvanına bakılmaksızın, fiili olarak yapım/ yayında çalıştırılan ve yıllardır mağdur olan personele sınavsız bir şekilde 'Yapım Yayın Görevlisi' kadrosunun verilmeli" diye taleplerini sıraladı.

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik de "Kamuda istihdam ve eşitlik ilkesinin esas alınması gerekir. Bu ulusal ve uluslararası anlaşmalar da böyledir. TRT'de yapılan bu anlaşmalara aykırıdır. Kendisi gibi düşünen kişilerin görevini yükseltiyorlar, muhalifler kamuda istihdam edilmiyor. AKP kamuda ayrımcılığı arttırmıştır. Sınavı kazanmış olsalar bile mülakatla muhalif olanların yükselmesi engelleniyor. Haber-Sen uyarılarını TRT Genel Müdürlüğü ve yetkili bakanlıklar dikkate almalı. Sadece sınav ve liyakate dayalı bir uygulama olmalı aksi takdirde biz KESK olarak mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz" dedi.