19 Eylül 2024 Perşembe

Haber-Sen: PTT'de iş çok, personel yok

PTT şubelerindeki personel eksikliği nedeniyle emekçilerin mobbing, yoğun çalışma süre ve koşullarına maruz kaldığına dikkat çeken Haber-Sen Urfa Temsilciliği, bir an önce personel alımı yapılmasını istedi.

Urfa Haber-Sen İl Temsilciliği, PTT'de yaşanan sorunlara ilişkin Urfa Çarşı PTT önünde basın açıklaması düzenledi. "PTT'de iş çok, personel yok" pankartı açılan eylemde basın metnini Haber-Sen İl Temsilcisi Süleyman Tutal okudu.

Uzun süredir PTT'deki birincil sorunun personel eksikliği olduğuna dikkat çeken Tutal, buna bağlı gelişen sorunlara dair pek çok görüşme yaptıklarını, PTT Genel Müdürlüğüne raporlar sunduklarını söyledi. Aldıkları cevabın ise "personel eksikliği olmadığı veyahut personel alımı eğer olacaksa taşeron personel alımı yapılacağı" yönünde olduğunu dile getiren Tutal, personel eksikliği ve verilen hizmet kalitesinin düşüklüğüne ilişkin binlerce şikayet olduğunu belirtti.

'PAZAR GÜNÜ ÇALIŞMAYA ZORLANIYORUZ'
"PTT Genel Müdürlüğünün Başmüdürlükler ile PTT Başmüdürlüklerinin kendi birimleri ile yazışmalarından da sıkça, personel eksikliğinin olduğu, bazı personellerin bir günlük çalışma süresi içerisinde birden fazla şubede hizmet vermeye zorlandığını biliyoruz" diyen Tutal, işçilere Pazar günlerinde çalışma ve belli miktarda gönderi dağıtma zorunluluğu getirildiğine, gişede çalışan emekçilerin baskı ve mobbinge maruz kaldığına, PTT emekçilerinin iş tanımları dışındaki işleri yapmaya zorlandığına işaret etti.

"Yıllarca personel alımı yapılmamış olan bir kurumda personel alınmama gerekçesi tasarruf tedbiri olamaz. Güvencesiz personel alımı ve şirketler aracılığı ile bu sorunları çözemezsiniz" diyen Tutal, yeterince personel olmadığı için kurumların suç işlediğini, tebligat dağıtımının PTT personeli tarafından yapılması zorunluluk olmasına rağmen taşeron işçilerin görevlendirildiğini belirtti.

'BİR AN ÖNCE PERSONEL ALIMI YAPILMALI'
Tutal, şöyle devam etti: "Geçici çözümlerle, güvencesiz istihdam sağlamakla sorun çözülemez. Kamu kurumunun sorumluluğu çalıştırdığı emekçinin mutluluğunu da düşünmekten geçmektedir. İştirak şirketleri üzerinden yapılan alım veya yapılacak alım sadece patronları zengin etmektedir. Kamunun varlıkları kamuya değil, emekçileri düşünmeyen patronlara aktarılıyor. Posta dağıtıcıları adeta köle gibi çalıştırılıyor. Şubelerde tek memur ve güvenliğin olmadığı bir çalışma şekli dayatılıyor. Sanki 21. yüzyılda değil de ilkel çağlarda yaşıyoruz. Posta dağıtıcıları, haftada 6 gün çalışıyor, resmi ve dini bayramlarda doğru düzgün tatil yapamıyor, yasal hakları olan yıllık izinlerini bile kullanamıyorlar. PTT personelinin iş yükünü azaltacak ve PTT'nin verdiği hizmetin kalitesini artıracak çözüm, kadrolu personel istihdamını artırmak ve bir an önce personel alımı yapmaktan geçmektedir."