25 Kasım 2024 Pazartesi

Haber-Sen: Posta emekçileri geçinemiyor

"Eşit işe eşit ücret" talebiyle açıklama yapan Haber-Sen MYK'sı, PTT'nin derhal yerine getirmesini istediği talepleri sıraladı.

Haber-Sen Merkez Yönetim Kurulu, PTT emekçilerinin hakları için açıklama yaptı. "Eşit işe eşit ücret" talebinin yinelendiği açıklamada, "2013 yılında PTT AŞ olurken özellikle kuruma yeni gelen emekçilerin statülerin 399/2 olması gerektiğini ve bundan dolayı defalarca eylem yaptığımız durum bu günler içindi. Biz Telekom sürecinde yaşananları unutmadık ve bu konuda hafızamız çok güçlüdür. İHS statüsünde çalışan emekçiler bir an önce 399/2 statüsü verilmelidir. Aynı zamanda PTT de çalışan bütün emekçilerin ücretlerinde iyileştirme yapılmalıdır. Öncelikle İHS' ye tabi olan çalışanların ücretleri 399/2 ile çalışanlarla eşitlenmelidir. Çünkü İHS ile kuruma gelenler hem liyakatlidir hem de sınava tabi olarak kuruma gelmiştir. Bunun için şartları bir an önce düzeltilmelidir" denildi.

Ayrıca PTT yönetim kurulu çalışanlarının ücretlerini artırma yetkisine sahip olduğu belirtilen açıklamada, "399/2 sayılı cetvelle göre çalışanların skala ayarlamasını yapabilir. Ya da İHS'li çalışanların ücretlerini düzenleme yetkisine sahiptir. Ekonomik krizin bu kadar derin olduğu süreçte Posta Emekçileri geçinemiyor. Yetkililer biran önce adım almalıdır. Yandaş sendikalar ne kadar kazanımda bulundukları maddeleri sıralasa da İHS ile çalışan emekçilerin aldığı maaşlar buharlaşmış durumdadır. Sadece yönetici pozisyonda çalışanların durumlarının iyi olması herkesin sorunu yoktur anlamına gelmemelidir" ifadeleri kullanıldı.

Haber-Sen derhal yerine getirilmesi gereken taleplerini şu maddelerle sıraladı:
🔹"399/2 sayılı cetvelle göre çalışanların skala ayarlamasını hemen yapmalıdır.
🔹İHS'li çalışanların temel ücretlerini biran önce yükseltmelidir.
🔹En düşük kamu emekçisi maaşı; kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.
🔹Maaşlarımızda hedeflenen enflasyon oranında değil, yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artış yapılmalıdır.
🔹Elektrik, doğalgaz, su, akaryakıt, ekmek, toplu taşıma gibi temel ihtiyaçlara yapılan zamlar geri alınmalı, söz konusu temel ihtiyaçlara zam yapılmamalıdır.
🔹Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine son verilmelidir."