20 Eylül 2024 Cuma

HABER-SEN: Bu çarkı döndüren dişlilerden olmayacağız

Tüm baskılara rağmen sarı sendikaya geçmeyen PTT emekçiler baskılar, sürgün cezaları artarken HABER-SEN, "Ait olduğumuz sınıfın çıkarları için mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

KESK'e bağlı HABER-SEN'de örgütlendikleri için PTT emekçilerine yönelik baskı ile sendikal mücadele engellenmeye çalışılıyor. "Size biat etmeyeceğiz" diyen Haber-Sen üyeleri PTT Genel Merkez önü ve Diyarbakır'da düzenledikleri eylemlerle saldırıların sendikal mücadelenin önüne geçemeyeceğinin altını çizdi.
 
ANKARA VE DİYARBAKIR'DA EYLEM
PTT Genel Müdürlüğü önünde "Baskılar, sürgünler bizi yıldıramaz" pankartını açan PTT emekçileri, "Sendikal ayrımcılığa son verilsin", "Liyakatsizliğe son", "PTT'de ağır iş yükü var", "PTT'de zulüm var" dövizlerini taşıdı. HABER-SEN Amed Şubesi ise "Ne sürgünleriniz, ne de cezalarınız bizi yolumuzdan edemeyecek. Size biat etmeyeceğiz" pankartıyla açıklama yaptı.

'YAPILAN DAYATMALARI KABUL ETMEYEN ARKADAŞLARIMIZA CEZA VERİLDİ'
Okunan basın metninde yaşanan sorunun nedeninin liyakatsiz atamalar olduğu kaydedildi. Liyakati, hukuku ve ahlaki değerler hiçe sayılarak, bir memurun sırf yandaş olduğu için müdür, başmüdür, daire başkanı yapıldığı sistemin beraberinde çürümüşlüğü, zulmü ve adaletsizliği getirdiğinin altı çizilen açıklamada, tüm uyarılara rağmen yönetimin bu tavırda ısrarcı olduğu belirtildi. Geçen hafta açıklanan soruşturma sonucunda; başmüdürle yapılan görüşme dolayısıyla HABER-SEN MYK ve şube yöneticilerine uyarı cezası verildiği ve şube sekreteri Mehmet Yusuf Yıldırım'ın sürgün edildiği ifade edilen açıklamada, "Yapılan dayatmaları kabul etmeyen, çoğu üyemiz olan 10 dağıtıcı arkadaşımıza ise kınama cezası verilmiştir" denildi.

'BİZİM VARLIĞIMIZDAN RAHATSIZ OLDUNUZ'
PTT yönetimine, "Bize neden ceza verdiniz? İddia ettiğiniz gibi; memuriyet adabına yakışmayan davranışlardan mı? Yoksa keyfi ve mevzuat dışı çalışmadan mı" sorusunun yöneltildiği açıklamada, "Biz söyleyelim neden ceza aldığımızı; sizin gibi liyakatsiz kişileri tanımadığımızdan, hiçbir bir bilimsel dayanağı olmayan, sayı dayatmanıza karşı çıktığımızdan, insan onuruna yakışmayan, baskı ve angaryaya dayalı çalışma sisteminize boyun eğmediğimizden, her şart ve koşulda sizden yana değil, emekçi arkadaşlarımızdan yana tavır aldığımızdan, yani kısacası sizler; bizim buradaki varlığımızdan rahatsız oldunuz" ifadeleri yer aldı.

'YETKİLİ SENDİKA HABER-SEN'DİR'
Diyarbakır PTT Başmüdürlüğünde yetkili sendikanın KESK HABER-SEN olduğunun altı çizilen açıklama, şöyle devam etti: "Yıllardır tüm uğraşlara rağmen yetki malum sendikaya geçmemiştir. Bundan önceki başmüdür gibi, şu an ki başmüdür de yetkiyi bizden almak için özel olarak görevlendirilmiş gibi hareket etmektedir. Bunu neden söylüyoruz? Çünkü geldiği günden beri malum sendikaya üye olanlar, liyakatlerine bakılmaksızın başmüdürlüğe alınmakta, üyelerimiz ise bu birimlerden uzaklaştırılmaktadır. Üyemiz olanlar ise ancak sendikadan istifa etmek koşuluyla buralara atanmaktadır. Her ne kadar yaptığımız görüşmelerde sendika ayrımı yapmadığını söylese de sergilediği pratik aksi yöndedir. Özellikle PİDM'de posta gönderi sayılarındaki artışa paralel olarak personel alınması gerekirken, personel almak yerine, mevcut personelin iş yükünü arttırmayı tercih edenlerin karşısında duran ve kendisi de dağıtıcı olan şube sekreterimiz Mehmet Yusuf Yıldırım'a karşı geliştirilen sistematik yönelim başarıya ulaşmayınca, bizzat başmüdür eliyle bir toplantı sırasında; yapılmak istenen itibarsızlaştırma da arkadaşlarımızın örgütlü duruşuyla bertaraf edilmiştir. Bunu sindiremeyen PTT yönetimi, asılsız tutanaklar hazırlayarak, kukla bir müfettiş eliyle soruşturma açtırmış ve hiçbir kanuni dayanağı olmayan ithamlarla, yöneticimize cezalar vermiştir. Bununla yetinmemiş olacaklar ki, bir de sürgüne yolladılar.

'AİT OLDUĞUMUZ SINIFIMIZIN ÇIKARLARI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ'
"Ama unuttukları bir nokta var; bizlere ne ceza verirseniz verin, nereye sürerseniz sürün, haklı olduğumuz davadan vazgeçiremezsiniz. Ve unutmayın, biz geri geleceğiz, sizler de ait olmadığınız bu kurumdan gideceksiniz. Bu şekilde davranarak bizi korkutacaklarını, susturacaklarını ve yıldıracaklarını sananlar, asıl sizler korkun. Çünkü biz bu ve benzeri saldırılar karşısında yıllardır mücadelemizi ve dayanışmamızı büyüttük ve daha da büyüteceğiz. Üyelerimiz ve bütün PTT emekçileri ile bundan sonraki süreçte de birlikte hareket etmeye devam edeceğiz. Biz, egemenlerin adaletsiz, eşitsiz dönen bu çarkının pir parçası olmayacağız. Bu çarkı döndüren dişlilerden biri olmayacağız. Biz ait olduğumuz sınıfın çıkarları için mücadele ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz."