EMEK
'Güvenlik soruşturmaları geri çekilsin'
KESK, DİSK, TTB ve TMMOB, TBMM'de her partiden İstanbul milletvekiline yasalaşacak olan güvenlik soruşturmalarına ilişkin faks çekti. Ardından basın açıklaması düzenledi.
Emek ve demokrasi güçleri Ankara, İzmir ve İstanbul'da kamuda işe alımlarda güvenlik soruşturması şartının yasallaştırılmak istenmesine karşı milletvekillerine faks çekti.ANKARA
Ankara'da Yenişehir PTT önünde bir araya gelen kurumlar adına Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Vedat Bulut bir açıklama gerçekleştirdi. Kamuda işe alımda güvenlik soruşturmaları adı altında keyfilik ve ayrımcılık yaşandığını ifade eden Bulut, AYM'nin güvenlik soruşturması şartını kaldıran kararına rağmen AKP'nin hukuksuzluğu sürdürdüğünü dile getirdi. Bulut, iktidarın onlarca konuda olduğu gibi bu konuda da evrensel hukuk ilkelerini esas almak yerine "ikinci sınıf vatandaş" yaratma ve kendi yurttaşları arasında en büyük ayrımcılığı kanun yoluyla yasalaştırma girişiminden vazgeçmediğini ifade etti.
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak yeniden gündeme getirilerek yasalaştırılmaya çalışılan güvenlik soruşturması şartı karşısında Meclis'te olumlu oy vermeyi düşünen vekilleri bir kez daha uyardıklarını dile getiren Bulut, "Güvenlik soruşturması adı altında yasal kılıfa büründürmeye çalıştığınız insanları vatandaşlık haklarından mahrum bırakma girişimi, bu ülkeye yaptığınız kötülükler arasında ilk sıralarda yer alacak. Anayasa Mahkemesinin uyarıları doğrultusunda, Anayasanın hukuk devleti, eşitlik, ayrımcılık yasağı, insan onuru, çalışma hakkı gibi en temel maddelerini ihlal etmeyecek düzenlemeler dışında atacağınız her adımın her zaman takipçisi olacağımızı ve tek bir yurttaşımızın bile kamuda işe girme sürecinde mağduriyet yaşamaması için mücadelemizi her türlü araçla büyüteceğimizi buradan ilan ediyoruz" dedi.
İZMİR
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de KHK ile kamuda çalışanlara yönelik yapılması planlanan güvenlik soruşturmasına ilişkin görüşülen yasa tasarısının iptali ile ilgili basın açıklaması yaparak meclisteki vekillere taleplerini içeren faks çekti.
Passport PTT önünde biraraya gelen İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı okudu. 2016 çıkan KHK ile kamuda işe başlayacaklara uygulanan güvenlik soruşturmalarının çalışma hayatına ne gibi engeller getirdiğini belirten Çamlı, "Olağanüstü Hal ilanı sonrasında yapılan KHK düzenlemeleri ile 657 sayılı kanuna da yapılan müdahale ve keyfi uygulamalar öncesinde; Silahlı Kuvvetler, Emniyet, MİT teşkilatında, Ceza ve infaz kurumlarında görev yapacaklar ile devletin iç ve dış güvenliği yönünden gizlilik dereceli bilgilerin olduğu kamu görevleri yönünden güvenlik soruşturması yapılması zaten 4045 sayılı Güvenlik Soruşturması Kanununda düzenlenmiş ve uygulanmaktaydı. Bu görevler için bile çok daha eşitlikçi, hakkaniyetli ve hukuki olması gereken bu uygulamayı kamu hizmeti verecek herkes için, bütün kamu emekçileri için uygulamaya koymak başka bir niyetin göstergesidir" dedi.
Anayasa Mahkemesi (AYM)'nin Güvenlik Soruşturmasının anayasaya ve İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı bulduğunu hatırlatan Çamlı, vekillere olumlu oy vermemeleri konusunda uyardı. Açıklama sonrası kitle PTT'den vekillere taleplerini içeren faks gönderdi.
İSTANBUL
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Türk Tabipler Birliği (TTB) ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) ortak çağrısıyla emekçiler, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bulunan her partinin İstanbul milletvekillerine "Güvenlik Soruşturmalarına Hayır" talebiyle Kadıköy PTT'den faks çekti.
Ardından yapılan açıklamayla kanun teklifinin geri çekilmesi istendi. KESK İstanbul dönem Sözcüsü Mesut Mike "Evrensel hukukla, vicdanla, hakkaniyetle uzaktan yakından ilgisi olmayan güvenlik soruşturması düzenlemesine başndan beri karşı çıktık, iptal edilmesi için mücadele ettik. TBMM'den geçirilmeye çalışılan Torba Kanun Teklifi açıkça fişlemedir, çalışma hakkının gaspıdır, temel insan hakkı ihlalidir. Hiçbir suç teşkil etmeyen, temel hak ve özgürlükler kapsamındaki eylemlere, basın açıklamalarına katılmayı, hatta sendikalara üye olmayı bir 'suç' gibi göstererek ve atanamama gerekçesi haline getirmeyi hedefleyen söz konusu yasa teklifine karşı sessiz kalmayacağız. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği fişleme düzenlemesini yeniden getirmeye çalışan kanun teklifi derhal geri çekilmelidir" diye konuştu.