22 Ekim 2024 Salı

'Güney Kürdistan seçimlerinde hak ihlalleri yapıldı'

Metro Merkezi, Kürdistan bölgesi parlamento seçimleri için yapılan her 2 oylamada basın kuruluşlarına yönelik 30 ihlal yaşandığını ancak bunların seçim sürecinin izlenmesini engellemediğini bildirdi. Şems Seçim İzleme Ağı ise seçimlerdeki genel oylamada yaşanan hak ihlallerinin kayıt altına alındığını duyurdu.

Kürdistan'da 6. dönem parlamento seçimleri için 18 Ekim'de peşmerge, polis vb dahil olduğu özel oylama, 20 Ekim'de ise genel oylama yapıldı.

'GÜNEY KÜRDİSTAN SEÇİMLERİNDE 30 HİLE TESPİT EDİLDİ'
Metro Gazeteci Haklarını Koruma Merkezi, yapılan her iki oylamada gazetecilere yönelik işlenen ihlallere ilişkin bir rapor yayınladı. Seçimler için yapılan her iki oylamada 25'i engelleme, 2'si basın emekçilerine yönelik engelleme ve 3'ü dijital saldırı olmak üzere toplam 30 şikayetin kaydedildiği bildirildi. Şikayete konu olan olayların çoğunun özel oylama sırasında yaşandığı ve ikinci oylamadaki ihlal oranına dair şikayetin düşük olduğu ve bunun da Kürdistan parlamento seçimlerinde ilk olduğu bildirildi.

ŞEMS SEÇİM İÇLEME AĞI: SEÇİM YASAKLARI İHLAL EDİLDİ
Şems Seçim İzleme Ağı, seçim sürecine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Şems Seçim İzleme Ağı Yönetim Kurulu üyesi Hogir Çeto, birçok sandıkta, seçim günü yasa ve yönetmeliklerine aykırı bir şekilde seçim propagandası yapan adaylar tespit edildiğini söyledi. Yine bazı oy verme merkezlerinde uzman eksikliği ve komisyon üyelerinin bulunmaması nedeniyle oy verme sırasında sorunlar yaşandığına dikkat çekti.

Hogir Çeto, oy sayımının başında, ortasında ve sonunda sürekli ve farklı biçimlerde siyasi parti temsilcileri ve Şems İzleme Ağı'na bağlı gözlemcilerin oy sayımının dışında tutulduğunu bildirdi. Oy gizliliğinin ihlali olgusunun cep telefonları aracılığıyla kayıt altına alındığı belirtilerek, şunları söyledi: "Ayrıca Komisyon çalışanları ile güvenlik güçleri, çalışanları, siyasi parti temsilcileri ve seçmenler arasında kavga yaşanmıştır. Bununla birlikte seçmen parmak izlerinin okunmaması da gün boyunca devam etti."

Açıklamada ayrıca elektronik ve elle sayım arasında 34 farkın ortaya çıktığı belirtildi.