2 Ekim 2024 Çarşamba

Günay: Yargı seçme seçilme hakkının gasbına alet olmamalı

DBB Eşbaşkanı Mızraklı'nın kayyum gasbıyla görevden uzaklaştırılmasının iptali için açtığı davanın ilk duruşması görüldü. Karar önümüzdeki günlerde açıklanacak. Açıklama yapan HDP Sözcüsü Günay, yargının seçme seçilme hakkının gasbına alet olmamasını isteyerek, hukuksuzluğa son verilmesini istedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı'nın kayyum gasbıyla görevden uzaklaştırılması işleminin iptali için açtığı davanın ilk duruşması Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmayı Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Ebru Günay, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP milletvekilleri Remziye Tosun, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Dersim Dağ ve Semra Güzel ile parti yöneticileri ile avukatlar takip etti.

Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi'nin, davaya ilişkin kararını önümüzdeki günlerde Mızraklı'nın avukatlarına yazılı tebliğ edeceği belirtildi.

Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapan HDP Sözcüsü Günay, "Bir yıllık süreçten anlıyoruz ki bir süre daha karar vermeyecekler. Çünkü dertleri Diyarbakır halkının iradesi değil. Dertleri Diyarbakır halkının iradesini gasp etmek. Haksız ve hukuksuz olan kayyım rejimini devam ettirmek" dedi.

'KAYYIMLAR İÇİN ESAS OLAN SALTANATIN DEVAM ETTİRİLMESİ'
Tüm dünyanın kayyum saldırılarının ne demek olduğunu bildiriğini kaydeden Günay, şöyle devam etti: "Kayyım demek rüşvet demek, talan demek, yolsuzluk demek. Bunları Diyarbakır'daki kayyımda gördük. Kendileri için hazırladıkları banyolarda gördük. Mardin'deki, Van'daki kayyım uygulamalarından biliyoruz. Esas olan bu saltanatın ve gasp halinin devam ettirilmesi."

'GASPI, HİLEYİ, TALANI KABUL ETMİYORUZ'
Günay, kayyumların derhal geri çekilmesini ve belediyelerin halkın iradesini temsil eden gerçek belediye başkanlarına; Selçuk Mızraklı'ya, Ahmet Türk'e, Bedia Özgökçe'ye bir an önce teslim edilmesi gerektiğini vurguladı. Günay, "Burada bir gasp var, hile var, talan var, yolsuzluk var. Bunu kabul etmediğimizi belirtmek istiyoruz. Daha da önemlisi sevgili belediye eş başkanlarımız derhal serbest bırakılmalı ve görevlerinin başına dönerek derhal kentlerini yönetmeye devam etmeliler" şeklinde konuştu.

'YARGI SEÇME SEÇİLME HAKKININ GASBINA ALET OLMAMALI'
Yargı seçme ve seçilme hakkının gasp edilmesine alet olmaması gerektiğini ifade eden HDP Sözcüsü Günay, yargının bağımsız, tarafsız bir şekilde kayyumun iptaline karar vermesini istedi.