4 Ekim 2024 Cuma

Günay: Türkiye'deki çalışan çocuk sayısı 2 milyon civarında

Partisinin genel merkezinde haftalık gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Günay, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'ne giderken dünya genelinde 152 milyon çocuğun işçiliğe zorlandığına dikkat çekti. Türkiye'de de 2 milyon çocuğun işçi olarak çalıştırıldığını kaydeden Günay; ekonomi,  siyaset ve toplumsal yaşam çökerken Erdoğan'ın herkesi tehdit ettiğinin altını çizdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay partisinin genel merkez binasında düzenlediği haftalık basın toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. 

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'ne dikkat çeken Günay, dünyanın birçok yerinde çocukların geleceksiz, ağır yaşam koşulları, savaş ve göçler altında hakları gasp edilmiş bir şekilde yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldıklarını belirtti. Ekonomik krizlerin, savaşların ve mülteciliğin en büyük bedelini kadınlar ve çocukların ödediğine vurgu yapan Günay, "Bugün dünya genelinde 152 milyon çocuk işçi olarak çalıştırılıyor. Sendikaların verilerine göre Türkiye'deki çalışan çocuk sayısı 2 milyon civarında. Milyonlarca çocuk anadili hakkından, bilimsel ve parasız eğitim hakkından, sağlık hakkından, kendisini geliştirme hakkından yoksun. Bırakın temel haklarını kullanmasını, yaşam hakkı bile tanınmıyor bu ülkede çocuklara. İktidarın dayattığı savaş ve şiddet politikası sonucu yüzlerce çocuk katledildi, bu katliamların failleri korundu ve yeni katliamların yolu açıldı" dedi.

'25 MİLYON İNSAN YOKSULLUK SINIRI ALTINDA YAŞIYOR'
Türkiye'de 25 milyon insanın yoksulluk sınırının altında yaşadığını belirten Günay, "Her sabah farz niyetine zam haberleri ile uyanıyoruz. Esnaf batıyor. Kadınlar her gün katlediliyor. Kumpas davalarıyla demokratik siyasete saldırmaya devam ediyorlar; memleket yangın yeri. Ekonomi, siyaset ve toplumsal yaşam çökmek üzere ama Erdoğan, mikrofonu eline aldığı gibi herkese saldırmaya başlıyor. Partimize iftira atan Erdoğan, 2014'e kadar Paralel Yapıya 'istediği her şeyi verdi' , 2014'te bu ortaklık bitti dedi. Ergenekon ve 90'ların derin devleti ile ittifak kurdu. Ergenekoncular, Erdoğan çizgimize geldi dediğinde bile ses edemeyen Erdoğan, partimizle ilgili iftiralarda bulunmak yerine kendi partisinin karanlık yapılarla ortaklık kurmadan bir gün yaşayamadığını anlatsın. Sabah akşam Bahçeli'ye neden koştuğunu söylesin" ifadelerini kullandı.

MERKEZ BANKASI'NA UYARI
Merkez Bankası'nın bugün faiz kararını açıklayacağını dile getiren Günay, Merkez Bankası Başkanı ve Para Politikası Kurulu üyelerini şu sözlerle uyardı: "Merkez Bankası Kanunu'na uyun. Fiyat istikrarı; enflasyonla mücadeledir, Türk Lirasının değerinin korunmasıdır. AKP'nin ve yandaşlarının döviz hesaplarının istikrarlı bir şekilde büyümesi değildir. AKP Genel Başkanından aldığınız talimatlarla hareket etmeyin, göz göre göre döviz kurlarına rekorlar kırdırıp halkı daha fazla yoksulluğa, daha fazla açlığa mahkum etmeyin. AKP'nin siyasi karnesi için halkın sofrasının, mutfağının, cebinin aleyhine karar almayın. Kararlarınızı AKP Grup Toplantısı'na bakarak değil önünüzdeki kanuna ve ekonomik göstergelere göre alın."