4 Ekim 2024 Cuma

Günay: Ölüm üzerinden kirli siyasetlerini dizayn ediyorlar

HDP Sözcüsü Günay, Garê'ye düzenlenen işgal saldırısının ardından AKP-MHP iktidarının ölümleri siyasetin malzemesi haline getirdiğine dikkat çıktı, "Hakikati çarpıtmaya çalışanlar savaş ve ölüm siyasetinin yürütücüsü ve bundan medet umanlardır" diye konuştu.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP Genel Merkezinde düzenlediği haftalık basın toplantısında, Garê'ye yönelik işgal saldırısı, çıplak arama işkencesi, açlık grevleri, yoksulluk, Dünya Anadili gününe ilişkin açıklamalarda bulundu.

İktidarın Garê'ye düzenlediği işgal saldırısını konuşmaya devam edeceklerini kaydeden Günay, iktidarın ölümler üzerinden siyaset yaptığına dikkat çekti. İktidarın 5 yıl süresince esir askerlerin yaşamına kayıtsız kaldığını belirten Günay, "Onları yaşatmaya dönük hiçbir girişimde bulunmadı. Ancak bugün onların ölümü üzerinden kirli siyasetini dizayn etmeye çalışıyor. Yaşamını yitirenlerin cenazeleri kaldırıldı, iktidar bu cenazelerden siyasi rant devşirmeye çalıştı, bakanlarını meclise göndererek halkın ve genel kurulun gözlerine bakarak yalan söylettirdi, propaganda yaptırdı. Tüm bunlar olup bittikten sonra bitmeyen bir şey var; ailelerin acısı, buna rağmen iktidar ölümler üzerinden siyaset yapmaya devam ediyor" diye konuştu.

AKP-MHP ittifakının Garê'ye, asker-polis ve MİT görevlilerine değil kendini çöküşten kurtarmak için gittiğine işaret eden HDP Sözcüsü Ebru Günay, AKP'nin hakikatin üstünü örtmeye yönelik çabalarının başarısız olduğunu kaydetti.

Günay, adını vermeden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Meclis'te yaptığı şova değindi ve şunları söyledi: "Bu bakan Meclis'i bilgilendirmek için geldi ama, kuru hamaset ve ancak onun gibilerinin etkileneceği bir şov yaptı ve yalan konuştu ve gitti. Bu bakan konuşmasında Müslüm Altıntaş'ın babası Şevket Altıntaş'ın ismini zikretti. Bu acılı baba ne demiş bir bakalım… Baba Şevket Altıntaş aynen şöyle demiş: 'Reklam malzemesi olarak kullanılıyoruz. Hükümet de konuya gerektiği kadar ağırlık vermedi. 4 yıldır bu adamlar senin askerini almış ve sen 'uzlaşmam' diyorsun. Ölsünler mi? Ondan sonra resmi tören ve madalya mı takacaksınız. Bırakın bunları biz çocuk değiliz.' Meclis'te konuşan bakan bunlara dair bir şey dedi mi? Demedi, çünkü diyemezler. Ancak hamaset ve siyasi rant yaparlar."

İktidarın yalan söylediğine dikkat çeken Günay, "Bağımsız bir heyet otopsileri yapsaydı ve sonra da raporunu kamuoyuna açıklasaydı o zaman herkes hakikati öğrenmiş olurdu. Ama onlar ne yaptı? İçeriği bilinmeyen ve doğruluğu bugünden sonra tamamen şüpheli hale gelen bir raporu ellerinde Meclis'te salladılar. Başarılı olduğunu söylediğiniz bu operasyonda 40'ın üstünde uçakla bombardıman yapan siz değil misiniz? Bu operasyondan alıkonulmuş 13 asker, polis ve MİT görevlisini hayatını kaybetmiş şekilde bu ülkeye getiren siz değil misiniz? Bizim ne bu ordunun ne de bu hükümetin sözüne inanmamız için hiçbir neden yoktur" diye konuştu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Garê'de ölen asker annelerinden biriyle parti kongresinde telefonla bağlantı yaparak duygu sömürüsü yaptığına dikkat çeken Günay, şunları söyledi: "Son süreçte ailelerin aracı kurumlardan ricacı olduğu ve iletişim sağlanması talebi olduğu bilinmesine rağmen neden alıkonulanların bulunduğu kampa operasyon oldu? Her yerde ve süreçte ağzınızdan düşmeyen "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" felsefenizi ne çabuk unuttunuz? Bunların cevabını ve hesabını vereceksiniz."

HDP Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Dilek Hatipoğlu'nun yaşadığı çıplak arama işkencesi ve fiziksel işkenceyi hatırlatan Günay, itiraz eden, tepki gösteren toplumsal kesimlerin 'terörist' ilan edilmesine tepki gösterdi, "Mutlu ve yaşanabilir bir ülke inşa edene kadar durmayacağız, yılmayacağız, mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

'107 CEZAEVİNDE 85 GÜNDÜR AÇLIK GREVLERİ DEVAM EDİYOR'
Hapishanelerde 27 Kasım günü başlayan açlık grevlerinin bugün 85'nci gününde olduğunu hatırlatan HDP Sözcüsü Ebru Günay, "107 cezaevinde tutsaklar, 85 gündür başta Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit  olmak üzere, az önce bir örneğini anlattığımız hak ihlallerine karşı açlık grevindeler. Peki yetkililer neden sessiz? Türkiye'nin kendi kanunlarını uygulaması için cezaevlerinde vatandaşların ölmesi mi gerekiyor? Cezaevlerinden önceki dönemlerde olduğu gibi kötü haberler gelmeden mahpusların hukuki ve meşru talepleri derhal yerine getirilsin" dedi.

'YOKSULLUĞUN ÜSTÜNÜ ÖRTMEK İÇİN FAŞİZMİ ARTIRIYORLAR'
HDP Sözcüsü Ebru Günay, giderek derinleşen ekonomik kriz ve yoksulluğa da değindi. İktidarın açlığın ve yoksulluğun üstünü örtmek için faşizmi artıracak gündemler yarattığına işaret eden Günay, yaşanan yoksulluk intiharları verilerini paylaştı. Günay, yürüttükleri İş ve Aş Buluşmaları çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

'DÜNYA ANADİLİ GÜNÜ KUTLU OLSUN'
Günay konuşmasının sonununda 21 Şubat günü Dünya Anadili Günü olduğunu hatırlattı. AKP-MHP zihniyetinin Türkiye'deki dilsel zenginlikleri yok saydığına, ülkeyi bir diller mezarlığına çevirmeye çalıştığına işaret eden Günay, "Anadili mücadelesi, siyasi varlığımızın gerekçelerinden biri, halklarımıza karşı tarihsel sorumluluğumuzun bir parçasıdır" diyerek anadili mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.