2 Ekim 2024 Çarşamba

Günay: İktidar işçi ve emekçinin boğazına göz dikiyor

HDP Sözcüsü Günay, "AKP iktidarı istihdam yerine işsizlik, büyüme yerine ekonomide daralma yaratıyor" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, partisinin genel merkezinde düzenlediği toplantıda gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Günay, tecrit başta olmak üzere yaşanan ekonomik krize ilişkin de görüş ve çözüm önerilerini paylaştı. 

Tüm engellemelere rağmen Newroz alanlarına akan milyonarın Kürt halkının iradesinin Öcalan olduğunu haykırdığını hatırlatan Günay, iktidarın milyonların taleplerini duymak yerine tecrit ve savaş politikalarında ısrar ettiğini söyledi. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit sona erene kadar mücadelenin süreceğini belirten Günay, "Bu aynı zamanda Türkiye'nin demokratikleşmesi için önemli bir süreçtir ve bunun için mücadele edilecektir. Bizler de onlarla birlikte Türkiye'nin demokratikleşmesi barış ve çözüm için mücadeleye devam edeceğiz" dedi. 

Artan yoksulluğa dikkat çeken Günay, yoksulluğun sorumlusunun Erdoğan olduğunun altını çizdi. İş cinayetlerinde işçilerin katledildiğini hatırlatan Günay, şöyle devam etti: "Bu hayat pahalılığı devam ederken, bunun her alanda yansıması var. Son olarak Eczacılar Odası çağrı yaptı, ilaçlar üzerindeki KDV'nin kaldırılması için. Ben de buradan bir kez daha çağrılarını tekrar ediyorum.

Meclis bir an önce toplanarak ilaç gibi temel ihtiyaçlarda KDV'yi kaldırmalı ve ÖTV'yi hayatımızdan çıkarmak için çalışmaya başlamalıdır. Herkes yakından takip etti, enflasyon sonuçları da açıklandı. TÜİK verilerine göre 2022 Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,46, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 61,14 olarak hesapladı. Ama bağımsız kuruluş olan ENAG'a göre ise tüketici fiyat endeksinin son 12 aylık artışı ise yüzde 142,60 olarak gerçekleşti. Bugüne kadar enflasyonun en yüksek olduğu dönem yüzde 65 ile Mart 2002 idi, bu rakamlara göre yıllık enflasyon son 20 yılın en yüksek noktasına ulaştı.

AKP'nin vesayeti ile halkın gerçekleri arasındaki bu fark yüzde 81 yani domatesin, patatesin tane ile çift haneli rakamlarla satıldığı bir çöküş ve kriz halini yaşayan iktidar miadını doldurmuştur. AKP iktidarı istihdam yerine işsizlik, büyüme yerine ekonomide daralma yaratıyor. Refah yerine geçim derdi, maaş zamları yerine bütün tüketim mallarına sürekli neredeyse günlük, saatlik zamlarla, işçi ve emekçinin boğazına göz dikmeye devam ediyor."