5 Ekim 2024 Cumartesi

Günay: İktidar halka düşman

HDP'nin kapatılması ve vekilliklerin düşürülmesi tartışmaları arasında hafta sonu MYK ve Meclis Grubu toplantılarını gerçekleştirdi. Toplantıların ardından parti Sözcüsü Günay, "İktidarın derdi bizimle değil, temsil ettiğimiz halk ve Türkiye'de maya tutan siyasi çizgimizledir. Özgür bir toplum değil, kendilerine koşulsuz şartsız biat eden bir tebaa istiyorlar" dedi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) hafta sonu gerçekleştirdiği MYK ve Meclis Grubu toplantılarının ardından parti Sözcüsü Ebru Günay, çıkan sonuçlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Meclis'e gönderilen fezlekeler, HDP'nin kapatılması tartışmaları, parti binalarına yönelik ile üye ve yöneticilerine yönelik saldırılara değinen Günay, İş ve Aş Buluşmaları ile Herkes İçin Adalet kampanyası çalışmalarının devam edeceğini bilgisin verdi. Günay, kampanya kapsamında yürütülecek çalışmalara dair de bilgilendirme yaptı.

ŞUBAT AYINDA 500 GÖZALTI
Şubat ayında partilerine yönelik 500'e yakın gözaltı ve 40'a yakın tutuklama yaşandığını hatırlatan Günay, "Birçok il ve ilçe binamıza polislerce baskın düzenlendi. Yine birçok il ve ilçe yöneticisi ve üyesi arkadaşımız gözaltına alındı ve tutuklandı. Eskişehir'de bilbordlara asılan 'Herkes İçin Adalet' afişlerimiz iktidarın hedef göstermesi sonucu saldırıya uğradı. Adalet talebi Batman'da valilik tarafından 'kışkırtıcı ve tahrik edici' bulundu. Hatay il örgütümüzün tabelası 'kimliği öğrenilemeyen' kişilerce kırıldı" dedi.

SİYASİ VE IRKÇI SAİKLERLE İŞLEYEN HUKUK SİSTEMİ
Kobanê fezlekelerinin alelacele Meclise gönderilmesi, cezaevleri ve çıplak aramayı gündeme getirdiği için hedef haline getirilen Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun cezasının hukuk dışı bir şekilde onaylanmasına değinen Günay, "Kobanê fezlekeleri, Adalet Bakanlığı'na gönderildi, oradan da Meclis'e gönderiliyor. Talimatı kim veriyor, tabii ki iktidarın küçük ortağı MHP. Tamamen siyasi ve ırkçı saiklerle işleyen bir hukuk sistemine tanıklık ediyoruz" diye konuştu.

'DERTLERİ TEMSİL ETTİĞİMİZ HALK VE SİYASİ ÇİZGİMİZ'
İktidarın derdinin HDP'nin temsil ettiği halk ve Türkiye'de maya tutan HDP'nin siyasi çizgisi olduğuna vurgu yapan Ebru Günay, "AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, HDP için 'Lanet olsun oylarına. Onların oylarının Allah belasını versin' sözleriyle aslında bu ülkede demokrasi barış ve eşitlik isteyen herkese duyduğu düşmanlığı da dile getirmiş oldu. Bu iktidar halk iradesine düşmandır, toplumun özgür iradesiyle seçim yapma hakkına düşmandır. Özgür bir toplum değil, kendilerine koşulsuz şartsız biat eden bir tebaa istiyorlar" dedi.

İktidarın Garê'deki başarısızlığı ve sorumluluğunun üstünü kapatmak için HDP'ye saldırdığına dikkat çeken HDP Sözcüsü Günay, HDP'li vekiller hakkında uydurma ve yalanlarla dolu kumpas iddianamelerle davalar açıldığını belirtti. "Halk açlıktan intihar ediyor, esnaf kan ağlıyor, iktidar ve ortağı ise HDP'yi kapatma derdine düşmüş" şeklinde konuşan Günay şunları söyledi: "Size çok açık ve net bir şey söylüyoruz; gücünüz halkı sindirmeye, bizi demokratik siyaset dışına itmeye yetmiyor, hiçbir zaman da yetmeyecek. Buradan tekrar belirtmek istiyoruz. Sizin her saldırınız, her yöneliminiz, her kapatma davanız, her soruşturmanız HDP'yi zayıflatmaz, HDP'yi güçlendirir. Halk sizden kaçıyor ve yönünü HDP'ye çeviriyor. Anketlere bakın, sizin nefretinize karşı Kürtler, kadınlar, emekçiler, inançlar HDP'ye sımsıkı sarılıyorlar. Çünkü HDP de çözüm, HDP de umut, HDP de kurtuluş var. O nedenle boşa kürek sallamayın ve HDP ile uğraşmayın, bu ülke halkları için faydalı şeyler yapmaya harcayın enerjinizi diyoruz."

Dolmabahçe mutabakatına da değinen Günay, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın o gün olduğu gibi bugün de "Koşullar oluşsun silahları durdurabilir, barışı sağlayabilirim" noktasında olduğunu söyledi. Öcalan'ın iradesine inanan milyonlar olduğunu hatırlatan Günay, hapishanelerde süren açlık grevlerinin 95. gününde olduğunu kaydetti, "95. gününe giren açlık grevleri de işte tam bu noktada Sayın Öcalan'ın koşullarının iyileştirilmesi ve ülke üzerine çökmüş olan tecrit rejiminin kaldırılması için bir eylem biçimi halini almıştır. Bu sese kulak vermek, bu topraklarda demokratım diyen herkesin insani ve vicdani sorumluluğudur" diye konuştu.

KAMPANYA ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK
Türkiye'nin asli meselesinin işsizlik, yoksulluk, açlıkla mücadele olduğuna dikkati çeken HDP Sözcüsü Ebru Günay, Diyarbakır'dan başlattıkları, İzmir ve Van ile devam ettikleri İş ve Aş Buluşmalarını Mart ayında da sürdürecekleri bilgisini verdi.

"Herkes için Adalet" kampanyası çalışmalarına Mart ayında da devam edeceklerini söyleyen Günay, Mart ayı programını açıkladı:

■ 1-9 Mart tarihleri arasında 'İsyanımız özgürlüğümüz için' sloganıyla Kadın Meclisimiz 8 Mart kutlamaları için alanlarda olacak. 5 Mart tarihinde HDP Kadın Meclisi olarak İstanbul, Amed, Batman, Mersin, İzmir, Antalya, Denizli, Eskişehir, Aydın, Kocaeli, Van, Adana ve Ankara'da özgün etkinliklerimizi gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan 8 Mart'ta Van'daki kutlamalara katılacak.

■ Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar'ın katılacağı Halklar ve İnançlar Komisyonu öncülüğünde Ankara'da İslami kesimlerle bir toplantı düzenlenecek.

■ Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar'ın katılımıyla Çukurova Bölgesinde İş ve Aş Buluşmalarına devam edeceğiz.

■ 12 Mart darbesinin yıldönümünde İstanbul'da 'Darbelerle Yüzleşmek İçin Adalet' sloganıyla alanlarda olacağız.

■ Amed'de Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan'ın katılımıyla Kürdistani partilerle, ulusal birlik siyasetinde stratejik yol haritası üzerine bir toplantı gerçekleşeceğiz. Aynı gün Kürdistani partilerle Newroz'un bu yılki kutlamalarına dair görüş alışverişinde bulunacağız.

'21 MART'TA ALANLARDAYIZ'
■ 21 Mart'ta hep birlikte Newroz Bayramımızı kutlayacağız.

■ Eş Genel Başkanlarımızın katılımıyla Ankara ve İstanbul'da restaurant, lokanta ve kafe emekçileri ve işverenleri ile buluşma gerçekleştireceğiz.

■ Halklar ve İnançlar Komisyonu öncülüğünde İslami çevreyle 'İslam ve Adalet' konulu buluşma düzenleneceğiz.

■ Doğubayazıt'ta tecrit temalı bölgesel bir yürüyüş düzenleyeceğiz.

■ Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar'ın katılımıyla Yerel Yönetimler Kurulumuz öncülüğünde Mardin'de 'İradem İçin Adalet' şiarıyla bir etkinlik organize edeceğiz.

'ÇÖZÜM SÜRECİNDE GİZLİ KAPAKLI ANLAŞMALAR YAPILMADI'
HDP Sözcüsü Ebru Günay, "Eş Genel Başkanınız Pervin Buldan, Süleyman Soylu'ya verdiği yanıtta, yeri ve zamanı geldiğinde verilen vaatleri açıklayacağını söyledi. Bu söz çok tartışıldı. Nedir verilen sözler" sorusuna da yanıt verdi. 

Çözüm sürecinin devlet ve Öcalan arasında karşılıklı bir mutabakat ile yürütüldüğünü söyleyen Günay, HDP'nin görüşmelerde  kolaylaştırıcı rol oynadığını hatırlattı. Günay şunları söyledi: "O süreçte temel derdimiz çözümün gerçekleşmesi ve kanın durmasıydı. Fakat tüm heyet üyelerimiz soruşturmalara uğradı. Eş Genel Başkanımız Sayın Pervin Buldan, o tarihsel sürecin sonuca ulaşmamasının sebebini iktidarın ve savaş odaklarının devreye girmesi olarak ortaya koydu. 'Eğer o süreç için HDP'yi yargılamaya çalışırsanız, esas olarak kendinizi yargılamalık yaparsınız ve altından kalkamazsınız' uyarısını yaptı. Bu açıklamadan hiç kimse 'o süreçte toplumdan gizli kapaklı anlaşmalar yapıldı' sonucunu çıkaramaz. O süreçte hükümetin Kürtlere, demokratik kamuoyuna ve akil insanlara sözünü verdiği adımları atmaması nedeniyle ve barış yerine savaşı tercih etmesi üzerine süreç tıkandı. Eşbaşkanımız buna vurgu yaptı."