4 Ekim 2024 Cuma

Gümüştaş: Sokağa çıkalım, hayatı durduralım

ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş uzun süredir iktidarın içine girdiği krizin faturasını halka kesmek isterken, kendi yandaşlarını ise krizden çıkaracak politikalar belirlemesine karşı dün gece biriken öfkenin sokağa taştığını kaydetti. ETHA'ya değerlendirmelerde bulunan Gümüştaş, halk sokaktayken burjuva partilerin erken seçim ve geçici reform çağrısı yaptığını ancak bunun çözüm olmadığını vurguladı ve şöyle dedi: "Çözüm genel grev genel direnişte, hayatı durdurmakta. Çözüm işçi, emekçi, genç, kadın, LGBTİ+'ların, halkların birlikte mücadelesinde. Direnecek, örgütlenecek, faşist saray rejimini yıkacağız."

Derinleşen ekonomik kriz, döviz kurundaki artış ve TL'nin giderek değer kaybetmesinin ardından dün akşam saatlerinde halk sokaklara çıktı. "Krizin faturasını ödemeyeceğiz", "Hükümet istifa" sloganlarıyla Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere birçok kentte yapılan eylemler bugün de devam edecek.

'DÜN GECE YAŞANANLAR TESADÜF DEĞİL'
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, iktidarın içine girdiği krizi ve sokak hareketine ilişkin ETHA'ya değerlendirmelerde bulundu. AKP-MHP faşist rejiminin yönetememe kriziyle giderek derinleştiren ekonomik krizin savaş ve işgal politikalarıyla sürdürmeye çalıştığına işaret eden Gümüştaş, krizin faturasını emekçilerin üzerine yıkma politikasına karşı halkın tepkisinin sokağa taştığını söyledi.

Gümüştaş, "Yaşananlar tesadüf ya da sürpriz değil. Saray rejiminin ekonomiyi kötü yönetmesi, ekonomiden anlamaması ile ilgili değil, tam aksine rejim kendi patronlar sınıfını, kendi etrafına toplananları, kendi çanak yalayıcılarını, mafya bozuntusu faşist bakanlarını bu krizden çıkaracak; holdingleri, sermaye şirketlerini kurtaracak ekonomi politikaları üretiyor. Dolar bu yüzden yükseliyor. Yükselen sermayenin karı oldukça işçi ve emekçilerin yoksulluğu derinleşiyor. Halkın cebindeki üç-beş kuruşa göz dikip, ekmeğini elinden alarak bu krizden çıkmayı planlıyorlar" dedi. 

'BEKA MESELESİNİ HALKIN ESAS GÜNDEMİ HALİNE GETİRMEYE ÇALIŞIYORLAR'
Başta Rojava olmak üzere bölgesel işgal politikalarıyla iktidarın "vatan-millet-Sakarya" edebiyatını yükseltmeye, beka meselesini işçi ve emekçilerin esas gündemi haline getirip yönetememe krizini aşmaya çalıştığına dikkat çeken Gümüştaş, artık bu politikanın tutmadığını, derinleşen ekonomik krizin halkın biriken öfkesini güçlendirdiğini vurguladı.

Gümüştaş, "Her ne kadar saray bütün patronlar sınıfı ve kendi uşaklarıyla bu siyaseti yürütüyorsa da, işçi ve emekçiler giderek saray rejiminin ekonomik, siyasi, sosyal politikaları karşısında saflaşıyor. Emekçi sol hareket, siyasi parti ve örgütler, sendikalar, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, bir süredir durumu analiz ediyor. İşçilerin ve emekçilerin insanca yaşam talebi, özgürlük isteği karşısında artan faşist baskı, yasa ve yasakları aşma isteği birikiyor. Dün gece yaşananlar bu nedenle sürpriz değil. Birçok kentte bu duruma karşı, saray rejiminin ekonomik krizi, emekçilerin sırtına yükleyerek aşma politikalarına karşı eylemler oldu" hatırlatması yaptı.

'YAŞAMI DURDURMAK DAHİL HER TÜRLÜ EYLEMİN GERÇEKLEŞMESİ MÜMKÜN'
İlk başta politik özneler tarafından süreklenen eylemler olsa da bununla sınırlandırılamayacağının altını çizen Gümüştaş, şu yorumda bulundu: "Halkın saray rejimine, iktisadi, sosyal politikalarına derin bir öfkesinin yansıması. Çok daha büyükleri, yaygınları önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak." Faşist saray rejimi karşısında halkın çaresiz olmadığını, emek sömürüsüne, sindirme politikasına mahkum olmadığını vurgulayan Gümüştaş, "Buna karşı sokağa çıkmak, emeğimizden gelen gücü kullanmak, yaşamı durdurmak da dahil her türlü eylemin gerçekleşmesi mümkün" çağrısında bulundu.

'ERKEN SEÇİM YA DA REFORMLAR BU SORUNA ÇÖZÜM DEĞİL'
Ezilenlerin Sosyalist Partisi olarak "genel grev, genel direniş" çağrısında bulunduklarını hatırlatan ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, "Ayrıca işçi sınıfı ve emekçilerin genel grev gücünü kullanmasını, semtlerde eylemler yapmaya, kepenk kapatmaya, okulları boykot etmeye, hayatın her alanını durdurmaya, genel grevi, genel direnişi büyütmeye çağırıyoruz. Ekmeğimiz ve örgütlülüğümüz için ancak bu yoldan kurtuluşu inşa edebiliriz. Bunun karşısında başta Millet İttifakı olmak üzere burjuva muhalefetten erken seçim çağrıları geliyor. Dün meclis grup toplantılarında ekonomi üstüne söz söyleyen burjuva partiler erken seçim çağrısı yaptı. Krizden çıkmanın yolu erken seçim değil. Geçici reformlar da yoksulluğumuza, açlığımıza son veremez. AKP-MHP saray rejimine karşı hiçbir düzen partisi ekmek ve özgürlüğün kurtuluşu politikasını üretme şansına sahip değildir" diye konuştu.

'ÇÖZÜM HALKLARIN BİRLEŞİK MÜCADELESİNDE'
Çözümün halk inisiyatifinin açığa çıkarılarak genel grev ve genel direniş taktiğinde somutlaşan bir eylem hattının ortaya konulmasında olduğunu vurgulayan Gümüştaş, "O yüzden bizler faşist saray rejimine karşı işçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin, LGBTİ+'ların birleşik mücadelesine çağırıyoruz. Birleşik halk iktidarını kurmaya çağırıyoruz.

'DİRENEREK FAŞİST SARAY REJİMİNİ YIKACAĞIZ'
"Adil ve insanca bir yaşamı kurmak dışında seçeneğimiz yok. Ya kölece yaşama mahkum olacağız ya da ekmeğimiz, işimiz, onurumuz için adil ve insanca yaşamı kurmak için birleşeceğiz. Direnecek, örgütlenecek, faşist saray rejimini yıkacağız" diye kaydetti.