4 Ekim 2024 Cuma

Gülüm: Roboski katliamının hesabı sorulacaktır

İHD İstanbul Şubesi, Roboski'de katledilenleri dernek binası önünde andı. Anmada konuşan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, "Roboski katliamında tek bir kişi yargılanmadı, sorumlular açığa çıkarılmadı. Zannetmesinler ki bu yaptıkları yanlarına kar kalacak, bunların hesabı sorulmayacak" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Roboski katliamının 9. yıl dönümünde dernek binası önünde anma etkinliği gerçekleştirdi.

"Roboski 9 yıl. Adalet" yazılı pankartın açıldığı anmaya HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve çok sayıda kişi katıldı. Basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, "9 yıl önce gerçekleştirilen Roboski katliamının yıl dönümündeyiz. 9 yıl önce bugün; Roboski'de, 19'u çocuk 34 sivil insan, evlerinin geçimini sağlamak için mecbur bırakıldıkları sınırötesi ticari faaliyetten dönerlerken, TSK’ya ait savaş uçakları tarafından katırları ile birlikte katledildiler" dedi.

Devletin 34 Kürt köylüsünün canını aldığını ancak hesap vermekten kaçtığını vurgulayan Yoleri, "Adaleti sağlaması gereken yargı ise hesap sormadı, cezasızlık zırhını güçlendirdi" diye belirtti.

Yetkililere seslenen Yoleri, "Yaşanan katliamlara yenilerinin eklenmemesi için, Roboski'nin ve tüm katliamların sorumlularını yargılayın, hakikatleri açıklayın ve gerçeklerle yüzleşin" diye konuştu.

Ardından söz alan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, "Roboski katliamında tek bir kişi yargılanmadı, sorumlular açığa çıkarılmadı. Bir gün bile yargı yüzü görmedi bu failler. Şimdi buna cezasızlıkla ödüllendirme dediğimizde yargının bağımsız olduğundan bahsediyorlar. Böyle bir katliamda kimsenin sorumlu olmaması yargının durumunun göstergesidir" dedi.

Gülüm, "Zannetmesinler ki bu yaptıkları yanlarına kar kalacak, bunların hesabı sorulmayacak. Bir gün bu ülkeye adalet, barış ve özgürlük geldiğinde, gerçek anlamda eşitlik geldiğinde o zaman bunların hepsinin hesabı sorulacak ve yargı önünde herkes alması gereken cezayı alacak. Bugün koltuklarında rahat oturuyor olabilirler ama yarın mutlaka bunun hesabı sorulacaktır" diye belirtti.